Kladenskou Poldovku hromadně opouštějí zaměstnanci, firmě hrozí insolvence

Kladenskou ocelárnu Poldi opustily ze dne na den desítky zaměstnanců. Firma jim už dva roky vyplácí mzdy se zpožděním, a lidem proto došla trpělivost. Výroba v tuto chvíli stojí, několik věřitelů také podalo návrh na insolvenci. Co bude s někdejší chloubou československého průmyslu dál, si nikdo netroufá odhadnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poldi Kladno (ilustrační foto)

Poldi Kladno (ilustrační foto) | Foto: Kateřina Havránková

Klára Kalinová má dceru a naštěstí i manžela. Právě ten teď v náročném předvánočním čase rodinný rozpočet táhne.

„Peníze jsou samozřejmě důležité, takže nemám jinou možnost než odejít a hledat si novou práci,“ říká účetní, která odešla z Poldovky ze dne na den. Umožňuje to zákon v případě, když firma lidem neplatí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kladenskou Poldi hromadně opouštějí zaměstnanci. O problémy tradiční české značky se zajímala Kateřina Havránková

Vedení ocelárny po dlouhých průtazích pracovníkům poslalo výplaty za září. Šedesáti lidem, kteří dali na konci listopadu výpověď jako Klára Kalinová, ale peníze nedorazily.

„K tomu se nedá nic říct. Ano, je to tak a tihle lidé se budou řešit následně. Je tady omezené množství finančních prostředků,“ vysvětluje personální šéf firmy Antonín Čimera.

Na delší výhled zadlužené společnosti si netroufá. Ptát se prý máme akcionářů nebo majitelů. Kdo to ale je, prakticky nikdo neví. Před třemi lety Poldovku německý majitel prodal, podle obchodního rejstříku sídlí současný majitel na Kypru.

Odešli klíčoví pracovníci, bez nichž nelze vyrábět

Podle šéfa poldováckých odborářů Richarda Mosra je stav ve firmě žalostný.

„Firma už v současné době není provozuschopná z nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. Odešli taviči, odlévací jeřábníci, odešli přední kováři a tito lidé nejsou jen tak jednoduše nahraditelní. Trvá to dva tři roky, než se to naučí,“ konstatuje Mosr.

Zaměstnanci se teď budou snažit dostat dlužné mzdy od pracovního úřadu. Dokud ale není firma v insolvenci, nemají na to nárok.

Ve společnosti zůstává 280 lidí. Momentálně jsou ale doma, protože společnost nevyrábí. Kvůli dluhům ji odstřihli od proudu. Poldovku už může zachránit jen finanční injekce v řádu mnoha milionů.

ČRo, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme