Klasická karta pomalu zastarává. V kurzu je bezkontaktní placení

Češi drží přes 10 milionů platebních karet. Jak vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty, jednoznačně při jejich používání dávají přednost přímému placení v obchodech na úkor výběrů hotovosti z bankomatů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

platební karty

platební karty | Foto: Comstock Images

Vývoj v platebních technologiích jde ale dál. Někdo už možná při výměně karty dostal od banky novou kartu, na které je napsáno „I pro bezkontaktní platby“.

Při placení u obchodníka tak stačí takovou kartu pouze přiložit k bezkontaktnímu platebnímu terminálu. Stejně lze použít i mobilní telefon, označený speciální nálepkou MasterCardPayPass, která je ekvivalentem platební karty.

Platba je otázkou okamžiku a je třeba už jenom počkat na účtenku. Při úhradě nákupu do hodnotu 500 korun není potřeba ani zadávat PIN.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké jsou trendy v bezkontatních platbách, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Bezkontaktní terminály usnadňují placení hlavně na místech, kde nakupujeme drobnosti, jako například v trafikách, v rychlém občerstvení a podobně.

„V České republice už je 12 bank, které vydávají karty MasterCardPayPass, nebo je brzy začnou vydávat. Bezkontaktních karet jsou zatím statisíce a věříme, že brzy jich budou miliony tím, že většina bank tuto kartu již považuje za standard,“ vysvětluje Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

Podle Lukeše se počet terminálů, které bezkontaktní karty přijímají, násobí. V Česku tak funguje na 15 tisíc terminálů. Nejrozšířenější jsou v supermarketech, na benzinových pumpách či v lékárnách. Uplatní se všude tam, kde je potřeba provést transakci rychle.

„Díky bezkontaktní technologii můžete zaplatit rychle v momentě nástupu do autobusu například,“ dodává Miroslav Lukeš.

Nový standard

Ještě pohodlnější je bezdotykové placení pomocí nálepky, která nahrazuje klasickou platební kartu. Nalepit ji je možné na jakoukoli věc, kterou nosí člověk stále u sebe: na mobil či klíče.

A od nálepky už není daleko k tomu, aby platební karta byla přímo v mobilu. K placení se aktivuje pomocí displeje.

„Velká výhoda MasterCard Mobile je zejména pro lidi, kteří se bojí zadávat číslo své karty. Vy si zaregistrujete kartu do MasterCard Mobile pouze jednou a při dalších platbách pouze nafotíte QR kód, který se vám při platbě objeví,“ vysvětluje princip Miroslav Lukeš.

Systém MasterCard Mobile startuje v Česku od pondělka na chytrých telefonech iPhone i Android.

Jaroslav Skalický, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme