Klaus: České banky navzdory krizi v eurozóně fungují dobře

Český bankovní sektor je v pořádku a je mnohem stabilnější než systémy jiných evropských zemí. Při své dnešní návštěvě centrální banky to zdůraznil prezident Václav Klaus. Dodal, že svoji návštěvu považuje v současné napjaté ekonomické situaci v eurozóně za důležitý signál veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér České národní banky a prezident Václav Klaus před sídlem ČNB v Praze

Guvernér České národní banky a prezident Václav Klaus před sídlem ČNB v Praze | Zdroj: ČTK

„Centrální banka a celý náš bankovní systém fungují dobře, jsou stabilizované a na rozdíl od jiných bankovních systémů v zemích ne příliš daleko od nás se dá říci, že český bankovní systém je v pořádku jak díky sobě samému, tak já myslím díky racionálnímu chování České národní banky,“ uvedl prezident.

Guvernér ČNB Miroslav Singer míní, že dluhová krize se v Česku nepromítne přes finanční sektor, ale prostřednictvím reálné ekonomiky.

Český zahraniční obchod, který je motorem tuzemské ekonomiky, proto podle Klause už nemůže být tažen vývozem do Evropy, jejíž ekonomika zpomaluje, a exportéři by měli být více aktivní i na jiných trzích, například v Latinské Americe.

„Velké neúnosné zadlužení Evropy nemůže být řešeno způsobem, který by byl prorůstový, který by dával evropské ekonomice křídla a umožňoval ji, aby se rozlétla k rychlému ekonomickému růstu. Evropská ekonomika se prostě se zastavuje, brzdí, stojí, a to je pro nás, kteří jsme otevřenou ekonomikám, není zpráva dobrá,“ upozornil Klaus.

Ze zemí platících eurem má nejvážnější finanční problémy zadlužené Řecko, které se delší dobu pohybuje nad propastí státního bankrotu. Ostatní členské státy schvalují obří peněžní záchranné balíky pomoci. Česko v eurozóně sice není, řecká krize ale ovlivňuje celou EU.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme