Klaus: Dluhovou krizi v eurozóně vyřeší návrat k vlastním měnám

Nejlepším způsobem řešení současné dluhové krize je návrat států eurozóny k vlastním měnám. Prohlásil to prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě při příležitosti křtu své nové knihy Evropská integrace bez iluzí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus pokřtil na Pražském Hradě svoji novou knihu Evropská integrace bez iluzí

Prezident Václav Klaus pokřtil na Pražském Hradě svoji novou knihu Evropská integrace bez iluzí | Zdroj: ČTK

Zamýšlí se v ní nad vývojem Evropy, členstvím Česka v Evropské unii i dluhovou krizí. Také varuje před ještě hlubší integrací Evropy a vytvořením fiskální unie.

Věnuje se v ní i současné krizi v eurozóně, která podle něj v současné podobě nemůže existovat.

„Éru evropské měnové unie považuji za mezistav, nestabilní, dlouhodobě neudržitelný, a musí být od něho buď návrat zpět, anebo posun dále do evropské fiskální a evropské politické unie,“ řekl prezident.

Dodal, že s prohloubením evropské integrace zásadně nesouhlasí. Také zdůraznil, že téma jeho posledního díla je právě teď velmi aktuální a jde o jeho obecnější úvahy.

„Iluze, slovo které je v názvu knihy, jsem neměl nikdy, a proto nemám co ztrácet. Ale teď mi jde o to, aby iluze začala i touto knihou ztrácet ona mlčící většina obyčejných lidí. Lidí, kteří byli evropskou ideologií celá desetiletí sváděni na scestí. Protože bez těchto lidí politici - mám strach - neudělají vůbec nic,“ dodal Klaus.

Ondřej Houska, Martina Spěváčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme