Klaus dnes jmenuje nového guvernéra ČNB. Jméno zatím tají

Česká národní banka (ČNB) bude mít nového guvernéra. Dnes odpoledne ho na Pražském hradě jmenuje prezident Václav Klaus. Jeho jméno ale Hrad zatím neprozradil. Nový guvernér nahradí Zdeňka Tůmu, který se k letošnímu 30. červnu vzdává svého mandátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Odcházející guvernér Zdeněk Tůma se dnes vyjádřil k českému bankovnímu sektoru, který podle něj zůstává zdravý a stabilní a měl by ustát i případné rizikové scénáře vývoje ekonomiky, jako například prodloužení recese nebo ztrátu důvěry na finančních trzích. Ukazují to především zátěžové testy, kterými banky prošly. Dobrou odolnost mají i pojišťovny a penzijní fondy.

„Na druhé straně jsou tady poměrně významná rizika. Za prvé, z recese ještě nejsme úplně venku a za druhé došlo k obrovskému zadlužení zejména na úrovni států, a to jak u nás, tak ve světě. Dynamika je v tomto ohledu velmi riziková a fiskální konsolidace nemá žádnou alternativu,“ uvedl Zdeněk Tůma.

Tůma byl guvernérem od prosince roku 2000. Tůma měl původně ve funkci skončit po uplynutí jeho druhého šestiletého mandátu. A to 12. února příštího roku. V té době ale skončí mandát většiny členů bankovní rady.

Zdeněk Tůma | Foto: Česká národní banka

Rada ČNB má sedm členů, až do února vydrží jen tři z nich, například viceguvernér Mojmír Hampl. Ten před nedávnem vzbudil rozruch svou ostrou kritikou MMF. V rozhovoru pro rakouský deník Der Standard obvinil fond, že finanční krizi ve východní Evropě přiživoval.

Hledal prý ve střední Evropě nové pole působnosti. Jeho výroky řešili i premiér Jan Fischer, ministr financí Eduard Janota a guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Jaroslav Skalický, Tereza Janouškovcová Bartůňková, ak, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme