Klaus: Euro je udržitelné, ale za neúnosnou cenu

Společná evropská měna podle prezidenta Václava Klause přežije svou současnou krizi. Udržení eura však nebude zadarmo, řekl Klaus během své návštěvy hornorakouského Lince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Zdroj: Reuters

Václav Klaus si připravil krátkou přednášku o ekonomické situaci v Evropě a vystoupil s ní před uzavřeným publikem v sále jednoho z lineckých bankovních ústavů.

„Euro přežije,“ řekl Klaus posluchačům. Už se do něj vložilo příliš mnoho politického kapitálu, než aby ho Evropská unie nechala jen tak padnout. Zároveň ale dodal, že zavedení evropské měnové unie bylo jedním z nejvíce nezodpovědných kroků v poválečné éře. A že cena za přežití eura bude vysoká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Vojtěch Berger natáčel během návštěvy Václava Klause v Linci

„Já jen a jen stále zdůrazňuji, že to euro je udržitelné, ale za strašlivě vysokou a pro mě neúnosnou a nepřijatelnou cenu. Prostě to euro nás bude stát strašně moc nejenom v těch přesunech peněz ze severu Evropy na jih Evropy, ale daleko víc v tom, že Evropa prožije desetiletí naprosté stagnace, naprostého nerůstu,“ varoval prezident Klaus.

Český prezident nakonec lineckému publiku zopakoval i svoje známé teze o nebezpečí environmentalistické ideologie či o ohrožení suverenity národních států Evropskou unií.

Uvítací výbor připravili Václavu Klausovi protiatomoví aktivisté. Ti se postavili před budovu, kde měl Klaus přednášet, a vystavili svoje transparenty.

„Jsme tu, abychom panu prezidentovi připomněli čtyři roky starý výrok vašeho ministra zahraničí Schwarzenberga, který hornorakouské protiatomové aktivisty označil za magory. Devadesát procent Rakušanů odmítá jadernou energii. Znamená to tedy, že 90 procent Rakušanů jsou snad magoři?“ hromoval mluvčí aktivistů Manfred Doppler, zatímco kolem projížděla prezidentská limuzína.

Sám Václav Klaus se později skromné demonstraci jen usmíval. „Bylo avizováno, že tady bude při mém příjezdu demonstrace ohledně Temelínu. Ale je to jako vždycky – bylo tady asi 5 lidí a měli 1 transparent. Takže to není vážná a seriózní věc. To není autentický pocit obyvatel Horního Rakouska,“ zhodnotil prezident.

Vojtěch Berger, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme