Klaus jedná v Rize. Česko půjčí Lotyšsku 5 miliard korun

O ekonomických tématech jedná v Rize prezident Václav Klaus. Ve čtvrtek odpoledne zahájil česko-lotyšské podnikatelském fórum. Doposud se sešel s prezidentem Lotyšska. Země prochází hlubokou hospodářskou krizí, kterou se ale s pomocí Evropské unie a mezinárodních finančních institucí daří pobaltskému státu zvládat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Česko slíbilo Lotyšsku v rámci mezinárodní pomoci původně až 200 milionů eur. Vydalo dluhopisy za desítky milionů eur, zatím z nich ale Lotyšsku nepůjčilo nic.

„Došlo totiž k nedorozumění mezi ministerstvy financí obou zemí ohledně toho, jak vlastně tato půjčka má být vůbec využita. Česká strana moc ochotna půjčovat nebyla, protože si nebyla jista, jestli jsou Lotyši vůbec schopni tyto peníze do sedmi let splatit,“ popisoval z Rigy zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

klaus.mp3

„Ten hlavní problém však je v tom, že Češi chtěli ty peníze dát na podporu malého a středního podnikání. Lotyši si však o tom chtějí rozhodovat sami. Podle nich je velmi byrokraticky náročné, aby se každá půjčka ze zemí, které jsou ochotny pomoci, zpracovávala zvlášť a podle představ toho daného státu. Zkrátka chtějí začlenit peníze do rozpočtu a s ním pak pracovat,“ pokračoval Dorazín.

Podle prezidenta Václava Klause se jednání začíná ubírat správným směrem a do konce května by se už definitivně ministerstva financí Česka a Lotyšska měla domluvit. Pobaltská země by tak měla dostat polovinu z půjčky, což je sto milionů eur.

Lotyšsko krizi zvládá, narozdíl od Řecka

„Václav Klaus není zrovna příznivcem podobným půjček, v tomto případě to však Česko už slíbilo, a tak by mělo své závazky podle něj bezezbytku naplnit,“ dodal zpravodaj Českého rozhlasu.

Lotyšsko přijalo po propuknutí krize velmi přísná úsporná opatření. Oproti Řeckům Lotyši proti nim neprotestovali na ulicích. Nabízí se tak otázka, jak rok po vypuknutí krize rozpočtové škrty fungují?

„Sociální smír se v této pobaltské zemi zatím daří udržet. Na to poukázal i český prezident. Srovnal také Lotyšsko s Řeckem. Vyzdvihl přístup Lotyšů, kteří se museli sžít s osekanými státními výdaji na nejnižší minimum. To znamená, že lidé přišli o pětadvacet až třicet procent platu, vyrovnávají se s tím však velmi statečně."

Lotyšsko - Riga, řeka Daugava | Foto: Martin Dorazín

„Náladu jim zkazila jen poslední aféra, kdy se na veřejnost dostaly výplatní pásky politiků, ze kterých vyplývá, že si mocní své platy až tak nesnížili. Tento případ se vyšetřuje. V Lotyšsku je také velkým strašákem nezaměstnanost, očekává se, že mladá generace tento problém bude řešit emigrací na Západ,“ uzavřel zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin Dorazín, Martina Mašková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme