Klaus jmenoval novým členem bankovní rady ČNB Lubomíra Lízala

Prezident Václav Klaus jmenoval novým členem bankovní rady Lubomíra Lízala. Ten v bankovní radě od 13. února nahradí Roberta Holmana. Prezident zároveň na další šestileté období prodloužil mandát současnému členovi bankovní rady Pavlu Řežábovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Lízal

Lubomír Lízal | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Lubomír Lízal bude jakožto nový člen rady České národní banky hájit a prosazovat rozumný názor, myslí si děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák. Lízal ve funkci vystřídá Roberta Holmana, kterému končí šestiletý mandát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s děkanem Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Petrem Dvořákem

Podle Dvořáka bude Lubomír Lízal v ČNB důležitým elementem, zásadním způsobem však jeho přítomnost zřejmě rozhodování bankéřů ovlivnit nemůže.

Lízal se hodně věnoval ekonomii transformace a působil jako konzultant pro Světovou banku. Tato praxe bude, jak se domnívá Dvořák, rozhodně přínosem.

„Jeho rozhled je velmi široký. Je ekonomem, který se zabýval v poslední době mikroekonomickými problémy, vytvořil spoustu prací. Má i mezinárodní zkušenosti, jeho pohled nebude jen finanční. I členství a práce v Národní ekonomické radě svědčí o tom, že jeho záběr je široký,“ říká děkan Dvořák.

Lubomír Lízal je mimo jiné členem Národní ekonomické rady vlády a docentem ekonomie v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE).

„Myšlenka, která se nabízí, je to, že jeden zástupce akademické sféry byl nahrazen dalším akademickým ekonomem. Po předchozím jmenování dvou členů z finanční sféry jde o vyvažování sil mezi různými typy ekonomů,“ říká David Marek, hlavní ekonom Patria Finance a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O osobě nově jmenovaného člena bankovní rady ČNB Lubomíra Lízala mluvil na Radiožurnálu hlavní ekonom Patria Finance David Marek

„Pan Lízal se k měnové politice zatím nevyjadřoval. Pro finanční trhy je to tedy velká neznámá. Je to ale erudovaný ekonom, takže si myslím, že lze očekávat pragmatický přístup. Zda bude inklinovat k uvolněnější nebo naopak k přísnější měnové politice rozhodnou jeho následující slova a zejména rozhodování o úrokových sazbách v následujících měsících.“

„Bankovní rada je velmi vlivná. V podstatě se jedná o další kvaziministerstvo, které je velmi mocné. Podobně silné nebo dokonce silnější co do vlivu na hospodářskou politiku než ministerstvo financí. Úrokové sazby prostupují celou ekonomiku, jsou velmi významné a bankovní rada svým rozhodováním, ať již slovy nebo kroky, ovlivňuje kurz koruny, který je pro naší malou ekonomiku zásadní,“ vysvětluje Marek.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, Jan Piroch, Mariana Zapotilová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme