Klaus považuje rušení anonymních akcií za zbytečné. Jednotná není ani ODS

Anonymní akcie ovládly názorovou diskuzi uvnitř ODS. Původní vládní plán předpokládá, že každá anonymní akcie bude muset být zapsána do centrálního depozitáře nebo uložena v listinné podobě u bank. Proti tomu se svým pozměňovacím návrhem postavil šéf rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek z ODS. Chce, aby část těchto akcií mohla existovat dál. K rušení akcií se vyjádřil i prezident Václav Klaus, považuje ho za zbytečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 7.11.2012

Poslanecká sněmovna 7.11.2012 | Foto: Filip Jandourek

Šéf rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek z ODS navrhuje, aby dosud vydané anonymní akcie mohly existovat nadále. I když by pro společnost s takovou strukturou měla platit jistá omezení.

„Pokud se bude ucházet o veřejné peníze, jakoukoli veřejnou korunu, tak musí odhalit svou majetkovou strukturu, to je přesně v souladu s vládním prohlášením a s programovým prohlášením ODS, zabránit korupci ve státní správě a ve státních penězích, čili žádný rozkol by to v ODS způsobit nemělo,“ řekl Suchánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O diskusi uvnitř ODS o rušení anonymních akcií informovala redaktorka Klára Bílá.

Za zachování akcií na majitele se staví i jeho stranický kolega, poslanec Boris Šťastný.

„Nutit společnosti, které vznikly již dříve podle starého zákona, aby za nákladné peníze pro notáře, banky, právníky měnily své akcie na majitele na akcie zaknihované, je podle mého názoru naprostý nesmysl,“ uvedl Šťastný.

Podle advokáta a konzultanta české pobočky Transparency International Václava Lásky, jde však nový návrh proti smyslu toho původního. Navíc by podle něj přinesl určitou další nespravedlnost mezi akciové firmy před přijetím zákona a po něm.

Ani původní, tedy vládní návrh však nepovažuje za samospásný.

„Protože těch způsobů, jak schovat skutečného majitele jakékoli společnosti, nejenom akciovek, ale i společností s ručením omezeným, existuje hodně. To znamená, je to jeden z kroků, ale za ním musí následovat další. Z mého pohledu by se anonymní vlastníci u jakýchkoli společností neměli připouštět hlavně tam, kde jde o státní peníze, kde jde o veřejné zakázky,“ uvedl Láska.

Možná anonymita vlastníků by se podle něj měla řešit zákony, které se týkají veřejných zakázek, než zákony, které se týkají jednotlivých druhů společností.

K rušení anonymních akcií se dnes při návštěvě biatlonového světového šampionátu v Novém Městě na Moravě vyjádřil i prezident Václav Klaus. Návrh považuje za zbytečný.

„Korupce, bohužel, je fenomén, který lidstvo provází dva tisíce let. A ukazuje se, že každý takovýhle zdánlivě rafinovaně vymyšlený krok se obrací většinou proti těm, kteří ho vymýšlejí a organizují, protože ta druhá strana se umí velmi rychle přeměnit a udělat něco, aby to bylo všechno úplně jinak,“ řekl Klaus.

Pro jaký návrh se občanští demokraté rozhodnou, bude jasné v úterý. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy platí pravidlo, že pokud klub nedojde po diskusi k jiné domluvě, platí podpora vládnímu návrhu.

Poslanec Suchánek ale Radiožurnálu řekl, že v případě neshody, by měl každý možnost o anonymních akciích hlasovat podle sebe.

Klára Bílá, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme