Tropické teploty zasáhly i KLDR. Kimova říše řeší zničenou úrodou

Severní Korea během čtvrtka upozornila, že nebývalá vlna veder v zemi způsobila těžké škody na úrodě rýže, kukuřice a dalších plodin. Rozsah však severokorejská vláda blíže neupřesnila. Celý Korejský poloostrov se v posledních týdnech potýká s extrémně vysokými teplotami, které si v Jižní Koreji vyžádaly desítky mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongjang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho

Ilustrační foto. | Foto: PublicDomainPictures | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Podle AFP teplota v severokorejské metropoli Pchjongjangu dosahovala ve středu 37,8 stupně Celsia a severokorejská státní televize uvedla, že horko a sucho má vážné dopady na hospodářství země.

Extrémní sucho a rozsáhlé lesní požáry. Změny podnebí ve Švédsku ovlivňují i zemědělství, varuje expert

Číst článek

KLDR bývá opakovaně postižena hladomorem, na který v polovině 90. let zemřely statisíce lidí. V poslední době se potravinová situace v zemi zlepšila, částečně díky zemědělským reformám a rostoucímu množství soukromých tržišť, jejichž fungování režim diktátora Kim Čong-una umožňuje.

Vlna veder si však vyžádala velké ztráty i v bohatší Jižní Koreji, která registruje více než tři miliony uhynulých kusů dobytka a pětinásobný nárůst úmrtí lidí na choroby spjaté s vedrem. Ceny zeleniny se na jihu poloostrova kvůli ničivému suchu zdvojnásobily.

„Venkovské oblasti po celé zemi hlásí škody na úrodě, včetně rýže a kukuřice, v důsledku extrémně vysokých teplot a sucha,“ napsal ve čtvrtek severokorejský list Rodong Sinmun.

„Vyzýváme všechny občany, aby se připojili k boji proti následkům vysokých teplot a sucha, projevili vlastenecký zápal a šetřili každou kapkou vody,“ dodal list.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme