Klienti zkrachovalé kampeličky WPB Capital dostanou zpět své peníze

Skoro sedm tisíc klientů zkrachovalé kampeličky WPB Capital se znovu dostane ke svým úsporám. Ode dneška si je mohou vybírat na pobočkách České spořitelny, která vyhrála výběrové řízení. Celkem spořitelna vyplatí skoro tři miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

„Náhrady z Fondu pojištění vkladů klientům WPB Capital budeme vyplácet po dobu tří let,“ uvedl mluvčí České spořitelny Marek Pšeničný.

„Náhrady budou vypláceny do výše 100 procent vkladů, maximálně však do limitu 2 752 000 korun na jednoho vkladatele,“ upozornil.

Ve dvacetileté historii fondu se jedná o čtvrtou nejvyšší výplatu náhrad vkladů. Uložené peníze dostanou klienti po předložení průkazu totožnosti, podnikatelé se musí prokázat výpisem ze živnostenského rejstříku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klienti zkrachovalé kampeličky WPB Capital dostanou zpět své peníze

WPB Capital se dostala do problémů už loni. Podle České národní banky totiž poskytovala úvěry v řádech desítek milionů korun, a to účelově založeným obchodním společnostem. Peníze se pak dostávaly zpátky do kampeličky ve formě členských vkladů.

Navíc záložna nakupovala nepovolené typy cenných papírů. Od loňského května tak nesměla na základě předběžného opatření přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. O licenci přišla definitivně až letos v červnu.

Jen za poslední rok odebrala Česká národní banka licenci dvěma kampeličkám – kromě WPB Capital i Metropolitnímu spotřebnímu družstvu. Podle České národní banky, která od roku 2005 na kampeličky dohlíží, je jejich podnikání velmi rizikové a nezodpovědné.

Už jen 11 kampeliček

Ani výhled do budoucna prý není růžový. „Očekávám, že v segmentu družstevních záložen dojde k další konsolidaci. Je pravděpodobné, že některé subjekty z trhu ještě odejdou a navíc ještě poroste tlak na to, aby se obchodní model družstevních záložen více přibližoval bankám,“ potvrzuje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Zatímco ještě před patnácti lety působilo v Česku zhruba 130 kampeliček, dnes jich zůstává jenom jedenáct. K největší krizi došlo na konci 90. let, kdy asi 50 kampeliček skončilo v likvidaci, a část byla dokonce vytunelována.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme