Klienti zkrachovalých bank mají šanci na odškodnění

Klienti tří zkrachovalých bank mají šanci na odškodnění. Senát totiž nechal projít novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku. Její součástí je také ustanovení o odškodnění za ztráty způsobené krachem Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň, a to až do výše čtyř milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Senátoři měli řadu výhrad, přesto nechali novelu o odškodnění klientů zkrachovalých bank projít. Jakákoliv navržená změna by totiž znamenala zamítnutí předlohy. Senátní změny může posuzovat jen dosavadní sněmovna, která už ale nefunguje.

Někteří senátoři proto mluvili o tom, že je poslanci vydírají, když jim zákony posílají na poslední chvíli. Na to upozornil i senátor za ODS Jiří Šneberger: "Proto jsme zvolili ten institut nezabývat se, to nebylo klasické schválení, čímž jsme jakoby chtěli říci, že víme o těch chybách, ale bohužel je ta situace mimořádná. Chceme, aby ti klienti zbývajících bank byli odškodněni v co nejkratší době."

Novelu, která chce odškodnit klienty tří padlých bank, kritizuje také Soňa Paukertová z Klubu otevřené demokracie. Například jí vadí, že peníze se mají platit i za anonymní vklady a České pojišťovně. "Tady bude odškodňována i Česká pojišťovna, která v minulosti v rámci svého podnikatelského záměru odškodňovala klienty, a nyní chce na státu, aby jí peníze byly refundovány," upřesnila senátorka.

Na odškodnění bude potřeba celkem tři až čtyři miliardy korun. Fond pojištění vkladů, který je má vyplácet, chce podat ústavní stížnost.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme