Klienti zkrachovalých bank odškodné nedostanou

Poslanecká sněmovna dnes neschválila poslanecký návrh, podle kterého měli být odškodněni zákazníci zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň. Poslanci chtěli novelou docílit toho, aby klienti uvedených zkrachovalých peněžních ústavů dostali stejné odškodnění jako už dříve klienti jiných padlých bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Šance na schválení předlohy ale klesly po přijetí pozměňovacího návrhu poslance ČSSD Miloslava Vlčka. Ten chtěl, aby byli do výše čtyř milionů korun odškodněni také klienti kampeliček. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky by si ale tento návrh vyžádal příští rok další dvě miliardy korun ze státního rozpočtu.

"Současně by znamenal dopad vyšší než jednu miliardu korun na fond pojištění vkladů. Opět by to byly dodatečné retroaktivně vyplacené náhrady. Myslím, že zákon byl filozoficky a právně zcela pomýlený a jsem rád, že ho Poslanecká sněmovna neschválila," doplnil ministr.

Nepřijetí novely zákona o bankách ovšem lituje jeden z předkladatelů normy poslanec Michal Doktor z ODS. Podle něj by měl ministr Sobotka vytknout především poslancům vládní ČSSD, že navíc žádali dodatečnou náhradu vkladů i ve zkrachovalých družstevních záložnách. "To je návrh, který ODS nemohla podpořit," dodal poslanec.

Milada Richterová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme