Klienti zkrachovalých PI chtěli více kontrol

Klienti zkrachovalé makléřské firmy Private Investors viní Komisi pro cenné papíry ze zanedbání kontrolní funkce. Ve čtvrtek založená Asociace poškozených PI a Online Investor upozornila na to, že poslední fyzická kontrola komise v PI se uskutečnila předloni, což u jednoho z největších obchodníků se zahraničními cennými papíry v ČR označila za stěží pochopitelné. Komise nařčení odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle její mluvčí Radky Procházkové není možné provádět kontroly u obchodníků s cennými papíry permanentně. Kontrola prý byla provedena v červenci roce 1999 v rámci procesu přelicencování, kdy důkladně zkoumali především způsob řízení rizika a vnitřní kontrolní systém. Bez toho by jim licence potvrzena nebyla. Pokud ale obchodník poruší všechna pravidla a normy, potom je příčina v selhání člověka nebo celé společnosti.

Firma vyhlásila úpadek v pondělí 21. května a návrh na konkurs podala minulý týden. Většina z odhadovaných 2400 klientů má mít nárok na náhradu z Garančního fondu. Celkový dluh nebyl dosud vyčíslen, odhaduje se na stamilióny korun. KCP ve spolupráci s policií již zajistila většinu dokumentů PI. Podnik má zablokované účty a čelí trestnímu oznámení.

Markéta Kaclová, Simona Poláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme