Klientům se nelíbí poplatky za hypoteční účty. Některé banky je už ruší

Stále víc lidí se obrací na právníky a občanská sdružení kvůli žalobám na banky. Nelíbí se jim poplatky za účty, na které bance posílají splátky hypoték. Stížností nebo žádostí o radu a pomoc jsou každý den desítky a zřejmě budou ještě přibývat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Právníci nepovažují poplatek za vedení hypotečního účtu za přijatelný hlavně z toho důvodu, že jde čistě o náklad banky. Klient podle nich za něj nic nedostane, a proto by měla být správa účtu v režii bankovní společnosti. Občanská sdružení chtějí u soudu dosáhnout toho, aby banky měly zakázáno tyto poplatky vybírat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bankovních poplatcích za hypoteční úvěry mluvil Jan Beneš

Například Občanské sdružení spotřebitelů Test podalo loni v listopadu žalobu na Komerční banku. A to samé se v nejbližší době podle právního poradce Sdružení Miloše Borovičky chystá udělat i vůči České spořitelně.

Hypotéku vymezuje zákon o dluhopisech jako úvěr, jehož splacení včetně příslušenství je zajištěno zástavním právem k nemovitosti, i rozestavěné. Úvěr se považuje za hypoteční dnem vzniku právních účinků zástavního práva.

„S dalšími bankami ještě uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet a jak vlastně bude náš tlak reflektován v bankovním trhu.“

Některé banky už začínají poplatky za hypoteční účty rušit. Jako první od těchto poplatků podle serveru iDnes.cz upustila Raiffeisenbank, začátkem roku ji následovala Komerční banka. Od půlky února chystá zrušení také GE Money Bank.

Hypotéka na dům | Foto: Comstock Images

Týká se to ale jenom nově uzavřených hypoték, zpětně banky poplatky vracet neplánují.

Rozhodnutí některých bank o zrušení poplatků schvaluje i jejich dlouholetý kritik Patrik Nacher:

„Podle mě není možné vybírat poplatek ve výši 150 korun i výše měsíčně za něco, co je 20 let stejné, a to je pouze jedna jediná položka měsíčně – platba splátky hypotéky.“

Podle odborníků se banky obávají případného soudu a poplatky raději ruší. Přesto připomínají, že je na konkrétních bankách, jak s těmito poplatky naloží. Když je některé zruší, promítnou je například do výše úrokové sazby.

Vývoj úrokových sazeb hypoték (1/03 - 1/12) | Foto: ČTK

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme