Kočárník: Vládní úspory zbrzdí růst HDP o 0,7 procenta

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání posílila o 2,8 procenta. V porovnání s druhým čtvrtletím letošního roku pak hlásí růst o procento. Podle bývalého ministra financí Ivana Kočárníka poroste česká ekonomika i příští rok, významně se na jejím výkonu ale podepíše šetření veřejného sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Současný růst je podle rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Richarda Hindlse úspěchem české ekonomiky. „V porovnání s výchozí základnou je růst pozitivní. Ale to číslo bych nepřeceňoval,“ poukázal na negativní tempa růstu během krize, vůči kterým teď i slabý růstový trend vykazuje konečná plusová čísla růstu produktivity.

„Vývoj české ekonomiky bude v budoucnu záviset na vývoji ekonomiky Německa a Evropské unie a také na domácí poptávce. Ta bude pravděpodobně menší než letos. Spotřeba vlády v souvislosti se škrty v rozpočtu bude nižší. Růst by mohl být okolo dvou procent, což není špatné," odhadl Kočárník budoucí vývoj. Šestiprocentní tempa, na která jsme si zvykli před krizí, se podle Kočárníka jen tak nevrátí. I evropské země se podle něj budou pohybovat na úrovních růstu do tří procent.

Vnější ekonomiku České republiky ovlivní dluhová krize v Evropě. Domácí produkt pak nejvíce ovlivní nižší výdaje centrální vlády i regionálních správ. Kočárník vliv omezení výdajů veřejného sektoru odhadl na sedm desetin procenta možného růstu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Ivana Kočárníka k možnému ekonomickému růstu Česka a jeho limitům

„Škrty podvážou výdaje ve vládě, ale přeneseně i výdaje domácností, dotknou se každého z nás. Jen aby nebyly příliš silné, aby příliš nepodvázaly spotřebu,“ obává se Hindls. „Při východu z krize se důsledky krize objeví nejpozději ve spotřebě domácností. Během krize spotřeba byla vysoká, ale čísla růstu nízká. Teď typicky vidíme stagnaci spotřeby a můžeme ji čekat i v dalších čtvrtletích,“ odhaduje Hindls.

Aby byl růst dlouhodobý, je podle bývalého ministra financí třeba začít s penzijní a zdravotnickou reformou a zefektivnit fungování státní správy. „Zatímco podnikatelský sektor musel během krize propouštět v řádu desítek tisíc, veřejný sektor přijal tisíce nových pracovníků,“ vypíchl kuriózní srovnání Kočárník.

Zpomalení ekonomického růstu čeká navzdory velice optimistickým číslům letošního roku příští rok i Německo. Česká republika by proto měla podle Hindlse usilovat o nalezení dalších exportních trhů. Do Evropy míří každý čtvrtý vyvezený český výrobek a většina z nich pak právě do Německa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavu a výhledu české ekonomiky mluvil na Rádiu Česko rektor Vysoké škoyl ekonomické v Praze Richard Hindls

Dalším problémem české ekonomiky by podle odborníků mohla být jednostrannost české ekonomiky. Oproti vyspělému světu je velká část produkce ekonomiky vytvořena v sektoru průmyslu. S vývojem průmyslu pak roste i klesá celá produktivita.

Roman Chlupatý, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme