Kočárník: Záchrana ČSA nemusí stát dodatečné peníze

Dozorčí rada ČSA bude jednat o plánu restrukturalizace, který by už v příštím roce mohl znamenat zisk. České televizi to včera řekl prezident ČSA Radomír Lašák. Právě Lašák by ale podle zdrojů televize měl být dnes odvolán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A310-300 společnosti ČSA

Airbus A310-300 společnosti ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Tím by se splnila jedna z podmínek pilotů, s nimiž vedení vyjednává o snížení platů a propouštění. To druhé přitom zřejmě postihne i vedení - v rámci úsporných opatření by mělo dojít ke snížení počtu členů představenstva i dozorčí rady.

Povedou tyto kroky skutečně k záchraně aerolinek? Někdejší člen dozorčí rady ČSA, který se nedávno rozhodl na tento post rezignovat, Ivan Kočárník v Rádiu Česko řekl, že záchrana společnosti závisí na řadě podmínek, jednou z nich je, zda se podaří zastavit propad v letecké dopravě.

Za nejracionálnější Kočárník označil restrukturalizaci ČSA a jejich následný prodej zhruba za dva roky, kdy by hodnota restrukturalizovaných aerolinek mohla být okolo 5 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kočárník ve Světě o deváté Rádia Česka o záchraně ČSA

Podle Kočárníkova názoru by záchrana nemusela stát žádné dodatečné peníze: "Pravda je, že tam jsou peníze z Osinku a ty by šlo kapitalizovat."

"Vycházel jsem vždy z toho, že ČSA mají roční tržby okolo 23 - 25 miliard a potenciální kupec si kupuje tržby, nikoli letadla, protože jsou stejně většinou lna leasing atd.," uvedl Kočárník.

Podle jeho názoru je Lašákův plán záchrany reálný, protože má podporu dozorčí rady. Na plán předsedy dozorčí rady Václava Nováka nikdo nepřistoupil. Kočárník si také stojí za svými dřívějšími slovy pro deník E15, že management ČSA je kompetentní a žádnou větší chybu neudělal."

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme