Kocourek: ČR může pomoci Němcům s nedostatkem energie

Česko se stává elektrárnou Evropy. Vyváží totiž ve srovnání s domácí spotřebou nejvíc vlastní elektřiny na světě - celých 19 procent. A ten podíl se postupně zvyšuje, protože Německo v souvislosti s havárií v japonské atomové elektrárně Fukušima odstavilo část svých jaderných zařízení a teď se mu energie nedostává. A to zvlášť na jihu, ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Bavorsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Informační centrum JETE

Právě o tom bude jednat český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se svým německým protějškem Rainerem Brüderlem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko se stává elektrárnou Evropy. U telefonu je ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Kocourek od schůzky očekává, že se s protějškem Brüderlem budou navzájem informovat o postojích obou zemí v otázce jaderné energetiky.

„Zajímá nás především výhledový dopad na ceny elektřiny. Dalším tématem je stav našich přenosových soustav, protože ČR má v tomto směru určité problémy, zejména pak s připojováním obnovitelných zdrojů. Chtěl bych se s panem ministrem také dohodnout na společné koordinaci postupů a investicí přenosových soustav,“ uvedl Kocourek pro Rádio Česko.

Německo zatím nic nežádá

Podle Kocourka to ale zatím neznamená, že by Německo žádalo větší dodávky energie. „To ještě není na pořadu dne. V případě, že ale Německo vyřadí z provozu svých 7 – 8 jaderných bloků, bude to určitě znamenat výpadek. Německo bude mít logicky požadavky na koupi energie, což může mít dopad na ceny energie ve střední Evropě,“ dodal Kocourek.

Český ministr průmyslu a obchodu také potvrdil, že ČR je připravena Německu případný nedostatek energie kompenzovat: „Je to spíše otázka středoevropských soustav, ale ČR je připravena hrát v tomto směru významnou roli. Chceme ale diskutovat o dopadu na ceny, které by případně ovlivnily český průmysl.“

Tomáš Pavlíček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme