Kocourek nesouhlasí s postojem EU ohledně atomové energie

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek nesouhlasí s postojem Evropské unie ohledně atomové energie. Po prohlášení evropského komisaře pro energetiku by se měla EU zbavit závislosti na jádru, což ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ministr Kocourek odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zároveň řekl, že by ještě za vlády Petra Nečase mohla vzniknout novela horního zákona, která by limity stanovené usnesením vlády, nahradila zákonem. Ten by spočíval především na dohodě mezi jednotlivými těžařskými subjekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem o tom, jak ovlivní japonská katastrofa přístup českého státu k jaderným elektrárnám, i zda je možné - po japonském zemětřesení - označit jaderná zařízení za zcela bezpečná

„Česká republika by s takovýmto postojem nemohla souhlasit, protože se domníváme, že jaderná energetika se všemi problémy, které při ní mohou vznikat, je do budoucna dominantní zdroj, na který můžeme sázet, protože je bezemisní a zároveň nejlevnější zdroj elektrické energie,“ řekl Kocourek.

„Chceme limity, které jsou z usnesení vlády, nahradit smluvními limity mezi subjekty, kterých se tato činnost týká. To znamená těžařských společností a všech dotčených subjektů, majitelů pozemků atd. Do posledního by musel vypořádán a oni si vlastně nastaví limity těžby mezi sebou, nikoli že je stanoví stát,“ dodal ministr průmyslu a obchodu.

Blanka Kovandová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme