Kocourek: Růst české ekonomiky musí být postaven na investicích ne na spotřebě

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že možná zachová investiční pobídky. Zrušení slevy na dani související s investičními pobídkami mělo být součástí daňové reformy. Plánovaný krok by ale podle některých analytiků byl příliš velkým rizikem. Může z jejich pohledu vést k odlivu investorů, který si v současné ekonomické situaci nemůže Česká republika dovolit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek | Foto: Filip Jandourek

Zastáncem zachování podpory investičních podmínek je ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Ten má podle ministra Kalouska pro to relevantní argumenty.

„Argumentujeme tím, že růst české ekonomiky potřebuje být dlouhodobě postaven na investicích a nikoli na spotřebě. Zároveň by podle našich představ měl být fundament české ekonomiky modernizován a to směrem od klasické výroby a služeb k moderním formám. To znamená postaveným na vysoké přidané hodnotě nebo na výsledcích vědy, výzkumu a inovací,“ vysvětlil na Rádiu Česko ministr Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O investičních pobídkách jsme na Rádiu Česko mluvili s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem.

Systém investičních pobídek není podle něj primárně určen na lákání velkých investorů. „Ale je určen na to, aby ČR lákala investice od domácích nebo zahraničních investorů. Nicméně budeme chtít, aby se otočil trochu gard a pojetí těchto investičních pobídek zejména ke službám a výrobě s vysokou přidanou hodnotou plynoucí s výsledků vědy, výzkumu a inovací, kterou bychom chtěli v ČR posílit,“ uvedl ministr.

Slevy na daních dosud v ČR dostávají velké firmy, jako například Bosh, Toyota či Hyundai. Podle Kocourka je u velkých firem důležitý faktor, že většinou sebou přinášejí vývojová střediska.

„V ČR se tak usazují inovátoři a vědci, kteří budou pocházet i z ČR, což je přesně oblast, kde potřebujeme posílit. Takže stojíme o investice, které obsahují zároveň vývojovou a inovační složku,“ dodal ministr.

V současné době vydá ČR na investiční pobídky zhruba 4 až 6 miliard korun ročně. A podle ministra Kocourka se neplánuje dramatický nárůst. „Chtěli bychom zůstat aspoň na těch objemech, které jsou. Tedy přilákat prostřednictvím tohoto systému pobídky v objemu zhruba 15 až 20 miliard korun ročně, nicméně budeme usilovat, aby to bylo v té inovační struktuře,“ upřesnil ministr Kocourek.

Doplnil, že o finančních pobídkách by měl jednat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v úterý.

Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme