Kodak požádal o ochranu před bankrotem, chce restrukturalizovat

Známý výrobce fotoaparátů Kodak, který se už delší dobu potýká s ekonomickými potížemi, požádal ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. Vedení společnosti také oznámilo, že se teď pokusí o restrukturalizaci za asistence soudu. Dceřiných podniků za hranicemi Spojených států se prý opatření netýká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Kodak v New Yorku

Sídlo společnosti Kodak v New Yorku | Zdroj: Reuters

Jedné z nejznámějších amerických firem se zároveň podařilo dojednat úvěr na 950 milionů dolarů od skupiny Citi. Kodak se také stále soudí s řadou technologických firem, které viní z porušení svých patentových práv.

Kodak se dostal do vleklé krize kvůli propadu v prodeji, protože ve srovnání s konkurencí nedostatečně pružně zareagoval na nástup moderních technologií. Společnost totiž podle odborníků nevěnovala dostatečnou pozornost digitálním fotoaparátům, které ale paradoxně v 70. letech vynalezla.

„Všeobecně se soudí, že Kodak svoji příležitost v oblasti digitální fotografie skutečně minul, když si nechal vzít to prvenství v konstrukci digitálního fotoaparátu v roce 1975, a patrně zde skutečně nějakou roli muselo sehrát i chybné rozhodnutí nebo chybný odhad dalšího vývoje trhu ze strany společnosti,“ říká analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz se vyjadřuje k problémům firmy Kodak

Vedení ale podle něj pochybilo až v pozdějších letech, protože v době vzniku prvního digitálního fotoaparátu ještě neexistovalo žádné širší zázemí pro expanzi digitální fotografie, které by Kodak mohl využít.

„Když si k tomu přičteme i technickou úroveň tehdejší výpočetní techniky, nároky na paměť a tak dál, tak prostě to místo tady nebylo,“ vysvětluje Hlinomaz.

Segment klasické fotografie podle něj býval velmi silný, a proto se společnost později vlastně stala obětí svého úspěchu. Teď se ale prý Kodak snaží digitalizaci dohnat, zejména co se týče digitálního tisku.

„Je otázkou, do jaké míry se mu to může podařit, nebo ne, protože když se člověk podívá na zprávy ze společnosti, tak má pocit, že to je hodně bitva o uchování příjmů z patentů. Že to je ta ochrana před věřiteli, která má poskytnout nějaký čas i k ochránění prostředků na restrukturalizaci, ale přesto tam zůstává otázka, co bude dál. Jaksi málo se hovoří o inovacích a čím může Kodak zaujmout v té další budoucnosti, po roce nebo po půl roce – poté, až vyprší ta ochrana,“ uvažuje Hlinomaz.

Fotografický gigant na trhu působí už více než 130 let a léta patřil k tradičnímu obrazu americké domácnosti. Na pokraj bankrotu se Kodak dostal ve chvíli, kdy světová ekonomika stagnuje. Firmy z rozvíjejících se zemí se navíc lepší a konkurence je čím dál tím tvrdší.

Roman Chlupatý, Adéla Havránková, Naďa Bělovská, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme