Kofola se chystá na pražskou burzu, obchodování by mělo začít v prosinci

Nápojová skupina Kofola ČeskoSlovensko se chystá na pražskou burzu. Česká národní banka schválila společnosti s účinností od dnešního dne prospekt, prostřednictvím kterého nabídne firma veřejně až 275 tisíc nových akcií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kofola

Kofola | Foto: Kofola

„Podle harmonogramu se s akciemi v Praze začne obchodovat 2. prosince,“ uvedl Daniel Buryš, finanční ředitel skupiny Kofola. Cenové rozpětí bude od 500 do 650 korun za akcii.

Nabídka akcií se bude skládat z veřejné nabídky v České republice, Polsku, na Slovensku. Konkrétně Kofola nabídne své akcie na pražské a varšavské burze. Celkově se bude skládat z 275 tisíc nově vydaných akcií a až 825 tisíc existujících akcií nabídnutých společností CED Group.

Podle představitelů společnosti Kofola se vzhledem k silnému zájmu investorů může množství nabídnutých akcií navýšit o dalších 1 075 000 existujících akcií v závislosti na prodejní ceně. Celkový počet akcií by se tak mohl dostat až na 2 175 000.

Společnost Kofola, která letos přestěhovala své sídlo z Polska do Česka, přibližně před měsícem oznámila, že chce navýšit svůj základní kapitál ze současných dvou milionů korun na 2,2 miliardy korun.

Udělá to tak, že vydá 22 milionů nových akcií, přičemž každá bude mít nominální hodnotu 100 korun. Firma tvrdí, že chce být dostupná pro lokální investory.

Skupina má 8 výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku. Letos jí stoupl prodej meziročně o 16 procent na 5,5 miliardy korun. Je to zatím nejlepší výsledek skupiny.

Tržní kapitalizace Kofoly, tedy hodnota vyjádřená cenou akcí, je na úrovni 9,4 miliardy korun. To je srovnatelné s textilkou Pegas, která má tržní hodnotu přes 8 miliard korun.

Kofola zatím nevyplácí vysoké dividendy, ale tvrdí, že na nich chce vyplácet 30 procent čistého zisku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme