Kofola vyhrála spor s německým pivovarem o svou lahev

Kofola vyhrála u Evropského soudního dvora v Lucemburku spor o svou lahev. Proti tomu, aby si nechala specielní tvar skleněné lahve zapsat jako unijní ochrannou známku, protestoval německý pivovar Weldebräu v Badensku -Würtenbersku. Soud mu ale nedal za pravdu a odsoudil ho k úhradě nákladů řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kofola

kofola | Foto: Marián Vojtek

Před 6 lety si chtěla ostravská firma Kofola nechat u Evropského úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu zaregistrovat tvar své lahve. Podobně jako skleněný obal jiného - ovšem světového - nápojového gigantu to měla být její ochranná známka.

Proti tomu se ale postavil německý pivovar Weldebrau. Bál se zmatení zákazníků. Čirá lahev na kofolu, v horní části spirálovitě stočená, se podle něj příliš podobala zelené lahvi na jeho pivo. Ta se od zátky dolů jakoby vlní.

Evropský úřad neviděl důvod, proč Kofole její lahev nezaregistrovat. Pivovar se obrátil na soud. Ani ten ale neshledal mezi oběma lahvemi podobnost a konstatoval, že evropský spotřebitel je natolik inteligentní, aby oba nápoje od sebe i podle lahve rozeznal.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme