Kojenecké mléko na příděl. Číňané kvůli vyšším standardům vykupují dánské obchody

Čínští turisté vykupují kodaňské obchody s organickým mlékem pro kojence. Některé prodejny byly nuceny zavést omezení počtu kusů na jednoho zákazníka. Dánsko má vysoké standardy bezpečnosti potravin, které jsou v Číně od propuknutí skandálu kolem úmrtí šesti kojenců po požití vadné umělé výživy v roce 2008 důležitým tématem, napsala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Kodaň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organické mléko pro kojence v dánském obchodě

Organické mléko pro kojence v dánském obchodě | Foto: Julie Astrid Thomsen | Zdroj: Reuters

Do Číny se dováží i čím dál větší množství běžných mléčných výrobků. Jedna z největších evropských mlékárenských firem, dánská Arla Foods letos svůj vývoz do země téměř zdvojnásobila.

Na odbyt jde především sušené a trvanlivé mléko, ale oblibu si podle šéfa Arla Foods Pedera Tuborgha získává i organická kojenecká výživa.

„Na čínském trhu s mléčnými výrobky vládne pravděpodobně největší konkurence na světě,“ řekl Tuborgh agentuře Reuters.

Maximálně 12 balení na osobu

Arla tu v oblasti kojenecké výživy konkuruje firmám Danone, Nestlé a Reckitt Benckiser. Letos by do Číny měla exportovat zboží za 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč), ještě loni jen za 55,9 milionu eur. V příštích letech odhaduje šéf firmy nárůst o 25 až 30 %.

Největší dánský řetězec supermarketů Coop byl v říjnu nucen omezit maximální množství mléka na zákazníka na sedm kilogramů neboli 12 balení.

Někteří čínští zákazníci totiž doslova vyprazdňovali místní regály a nakupovali více než 40 kilogramů. Organické sušené mléko od Arly je v Číně třikrát až čtyřikrát dražší než v Dánsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme