Koláček se vzdal funkce ve vedení OKD

Viktor Koláček, šéf těžební společnosti OKD, odchází ze své funkce. I když opouští post předsedy představenstva, zůstává spolumajitelem koncernu Karbon Invest a své další působení spojuje s aktivitami firmy směrem do Polska. Tyto informace přicházejí v době, kdy se právě o Koláčka intenzívně zajímá policie, která ho obvinila ze dvou trestných činů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Koláček

Viktor Koláček | Foto: Dan Krzywoň

Viktor Koláček končí jako předseda představenstva OKD po pěti letech. Podle mluvčího firmy Jiřího Hrabovského nejde o unáhlené rozhodnutí, které nesouvisí s obviněním Koláčka. "Připravuje se vstup OKD do privatizace polských dolů, tomu se teď pan Koláček chce věnovat," uvedl mluvčí.

Koláček je spolu s bývalým místopředsedou představenstva OKD Janem Przybylou a současným předsedou dozorčí rady Petrem Otavou v hledáčku policie od začátku loňského prosince. Jsou obviněni ze zneužívání informací v obchodním styku a kromě Przybyly také ze zkreslování údajů o stavu hospodaření.

Podle policie připravili uhlobaroni OKD a Českomoravské doly o více než 1,5 miliardy korun. "Byly vyváděny finanční prostředky z účtů OKD a ČMD ve prospěch společnosti Karbon Invest," potvrdil dříve státní zástupce Karel Kalda.

Viktor Koláček zřejmě zůstane ve vedení Karbon Investu, který vlastní OKD, takže i nadále bude rozhodovat o zásadních věcech. Odboráři jsou Koláčkovou rezignací překvapeni, ale nemyslí si, že by to v tuto chvíli znamenalo zásadní změny ve vztahu k zaměstnancům.

OKD je největší tuzemská černouhelná těžební firma. Stát v ní ztratil majoritu v roce 1997, když Fond národního majetku snížil základní kapitál společnosti. Zaměstnává téměř 18.000 lidí. OKD ovládá Českomoravské doly a také obchodní společnost Metalimex.

Martin Knitl, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme