Větší komfort, příznivé ceny. Zájem o vysokoškolské koleje roste, některé už nemají jedinou volnou postel

Vysokoškolské koleje - to už dnes nejsou jen jedny společné toalety a koupelny na patře. Školy se je snaží rekonstruovat a studentům nabízet stále větší komfort. A ti na to slyší. Mezi vysokoškoláky o ubytování na kolejích roste zájem. Sehnat bydlení v soukromí je pro ně totiž stále náročnější.

Reportáž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strahovské koleje - ilustrační foto

Strahovské koleje - ilustrační foto | Foto: Daniel Baránek | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-NC-SA 4.0,©
Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

„Tak tohle je můj pokoj na koleji. Hned nalevo je malá kuchyňka a je tady malý pracovní prostor. Nemáme ale dřez, takže nádobí umýváme v koupelně. Máme malý vařič a varnou konvici, ale tu jsme si museli donést sami. Hned napravo je koupelna, kde máme sprchový kout, záchod a umyvadlo,“ popisuje Radiožurnálu 22letý student pražské Vysoké školy ekonomické Adam a ukazuje bydlení na koleji Jarov.

„Tady je pokoj, máme dva stoly a dvě postele a dvě skříně,“ dodává. Na buňce má Adam jednoho spolubydlícího a měsíčně platí skoro čtyři tisíce korun.

‚Máme plno‘

Ne všichni studenti ale s žádostí o ubytování na koleji uspěli. Třeba právě Vysoká škola ekonomická má aktuálně všechna lůžka obsazená. Stejně je na tom Univerzita Karlova, řekl ředitel Kolejí a menz Jiří Macoun, který v podzimních volbách kandiduje za ČSSD.

„Máme plno. Pokud jde o počty ubytovaných, tak poptávka převyšuje nabídku. Univerzita Karlova má ve správě přibližně 11 300 lůžek a má je ve třech lokalitách. Mluvíme o Plzni, Hradci Králové a Praze,“ popsal Macoun. 

Práce 80 vysokoškoláků z tisíce napsal někdo jiný. Počet podvodníků roste, ukazuje výzkum

Číst článek

Že chce na koleje stále víc studentů, potvrzují i další vysoké školy. Třeba na Masarykově univerzitě v Brně podle mluvčí Terezy Fojtové letos zájem vzrostl zhruba dvojnásobně. A škola teď nemá jedinou volnou postel.

„K prvnímu srpnu se nepodařilo uspokojit přibližně 900 zájemců. Nicméně situace je taková, že se v průběhu podzimu řada studentů z kolejí odhlásí a odchází do soukromých podnájmů. Kapacity na kolejích se tak uvolní,“ přiblížila Fojtová. 

Příliv studentů

Vysoké školy se často shodují i na důvodech, proč studenti stále víc chtějí bydlet na kolejích. „Je to dáno jednak zvýšeným nájemným bytů a potom také přílivem zahraničních studentů. Ten je letos enormní,“ popisuje Michal Šmíd, který má na Vysoké škole ekonomické koleje na starosti. 

Podobně to vidí i ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Pardubice Pavel Ďurovec. „Letos se nám zájem o ubytování zvýšil asi o 10 procent. Přičítáme to dvěma faktorům. Víme, že zdražily priváty a myslíme si, že jsme atraktivnější, protože se každý rok snažíme zlepšovat své služby,“ řekl. 

Hypotéka, nebo nájemné? Ceny bytů rostou, lidé jsou při výběru bydlení stále náročnější

Číst článek

Že nájmy rostou, ukazují i statistiky, potvrdil manažer oddělení nemovitostí společnosti Deloitte Petr Hána. „Když se podíváme na průměrné nabídkové ceny, tak v Česku jsme někde na průměru 200 korun za metr čtvereční. Meziročně se jedná o nárůst zhruba sedm procent. Když to budeme porovnávat s předchozím obdobím a srovnáme rok 2010 a aktuální hodnoty, nárůst byl asi 30procentní.“

Studenti si ale o trochu víc připlatí i za koleje. Třeba Masarykova univerzita zdražila o korunu denně. Západočeská univerzita v Plzni zvýšení kolejného teprve plánuje.

„Ceny za ubytování se zatím pohybují ve stejném rozmezí jako v předchozím roce. Což je od 2039 do 3500 korun měsíčně. V posledních deseti letech se částky neměnily a vzhledem k tomu, že náklady na provoz a údržbu se zvyšují, plánujeme letos navýšení asi o 100 korun,“ popsala její mluvčí Šárka Stará.

Vysokoškolské koleje se navíc do budoucna možná dočkají dalších modernizací. Vláda nedávno schválila, že veřejné vysoké školy dostanou peníze na opravy starých budov nebo stavby nových, uvedl ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO.

Z celé částky jsou pak přesně dvě a půl miliardy určeny na podporu vysokoškolských kolejí a menz.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme