Kolem DPH panují zmatky

Zmatky a nespokojenost se zákonem o dani z přidané hodnoty trvají i po měsíci od našeho vstupu do Evropské unie. Někteří podnikatelé si stěžují, že stále nevědí, jak mají svoje zboží a služby zdanit. Typickým příkladem jsou psí konzervy. Ty totiž obsahují maso, kosti a vitamíny a každá z těchto složek se daní jinou sazbou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní jídelna

Školní jídelna | Foto: Modřanská ZŠ

Jinou situací, která ale také nenechává firmy v klidu, je rozdílné zdanění školního stravování. Stěžují si firmy, které školám nabízejí svoje služby zatížené základní sazbou DPH. Jsou tak dražší než samotné školní kuchyně. "Pokud dva subjekty poskytují stejnou službu, měla by být na ně uplatněna stejná sazba," tvrdí například finanční ředitel Eurestu Bohumír Topinka. Zákon ale mluví jasnou řečí a nedá se nic dělat, oponuje mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman. "Pokud škola vaří a vydává obědy sama, tak je osvobozena od placení daně. Pokud ovšem tyto služby zadává jiné firmě, tak je nutné počítat 19procentní sazbu DPH."

Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se DPH najdou podnikatelé a firmy na internetových stránkách Ministerstva financí, nadále fungují dvě speciální telefonní linky a poradit by měla umět i Finanční ředitelství.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme