Končí další dodavatelé. Elektřinu a plyn nejsou schopné dodat firmy Kolibřík Energie a A-Plus

Kvůli růstu cen energií na trhu končí další dodavatelé. Společnost Kolibřík Energie oznámila, že dodávky ukončí všem svým odběratelům v pondělí 18. října. Podle údajů Operátora trhu s elektřinou má asi 18 000 zákazníků odebírajících elektřinu a přes 10 000 odběratelů plynu. Je také hlavním dodavatel projektu Skautská energie, který má přes 30 000 odběrných míst. Dodávky plynu přeruší od 22. října rovněž firma A-Plus se 150 klienty.

Praha (Aktualizováno: 23:15 15. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektroměr (ilustrační foto)

Problémy dodavateli způsobil aktuální růst cen energií (ilustrační foto) | Foto: Gerd Altmann | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort Radiožurnálu řekl, že klienti obou firem přejdou k takzvaným dodavatelům poslední instance. Ti je budou v nejbližších dnech sami kontaktovat ohledně nastavení záloh a cenových podmínek. Přechod proběhne automaticky a nedojde při něm ani na okamžik k přerušení dodávky energií.

Bohemia Energy: Závazkům dostojíme, přeplatky vrátíme. Nezkrachovali jsme, pouze ukončili činnost

Číst článek

„Stávající energetická krize v celé Evropě, kterou symbolizuje raketový růst cen, je pro nás extrémně složitá. Za stávající situace na energetických trzích nejsme schopni zajistit dodávky elektřiny a plynu za sjednaných podmínek,“ uvedla společnost Kolibřík Energie na svém webu.

„Z toho důvodu bude dodávky elektřiny a plynu pro všechny naše zákazníky zajišťovat od 19. 10. 2021 dodavatel poslední instance,“ doplnila.

Kolibřík Energie také vzkázala, že po ukončení dodávek obdrží klienti závěrečné vyúčtování. „Pokud jste zálohy za říjen ještě neuhradili, doporučujeme jejich úhradu, aby nedošlo k nedoplatkům. Po ukončení dodávek si prosím zrušte trvalé příkazy a budoucí platby,“ uvedla firma.

Skautská energie

Kolibřík Energie je hlavním dodavatelem pro projekt Skautská energie. Ten na svém webu uvádí, že má 25 tisíc odběrných míst. Časopis Forbes začátkem září napsal, že jich je přes 30 tisíc. 

Podle ředitele Skautské energie porušila Kolibřík Energie svým jednáním smluvní závazky.

„V tuto chvíli vyhodnocujeme další kroky a zároveň jednáme s dalšími dodavateli energií v ČR, abychom zachovali i ve stávající situaci pro zákazníky Skautské energie co nejvýhodnější možné ceny. Bohužel k dnešnímu dni jsme zatím žádnou přijatelnou nabídku na trhu nezískali,“ píše se v pátečním prohlášení na webu projektu.

„Novou nabídku řešíme intenzivně se všemi důvěryhodnými dodavateli na trhu,“ upřesnil ředitel Skautské energie Tomáš Slavík.

Bohemia Energy

Už ve středu oznámila konec činnosti skupina Bohemia Energy, která má zhruba 900 tisíc odběrných míst. Zastavení dodávek elektřiny a plynu se týká zákazníků společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Operátor trhu s elektřinou oznámil, že tyto firmy pozbyly možnost dodávat elektřinu a plyn.

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se nyní ujímají již zmínění dodavatelé poslední instance, tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy.

Kristina Kouklová, tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme