Kolínské automobilce TPCA loni rostly prodeje i tržby

Druhá největší automobilka v České republice, kolínská TPCA, loni zvýšila tržby o 5,8 procenta na 51 miliard 820 milionů korun. Zisk před zdaněním stagnoval a dosáhl jedné miliardy 400 milionů korun. Ostatní automobilky na našem území zaznamenaly loni pokles zisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

montážní linka v TPCA

montážní linka v TPCA | Foto: TPCA

Pro srovnání: Mladoboleslavské Škodovce loni zisk klesl o 68 procent na 3 a půl miliardy korun a nošovický Hyundai měl za tři čtvrtletí loňského roku podle předběžných údajů ztrátu asi jedné a půl miliardy korun.

Podle viceprezidenta pro výrobu Jiřího Černého překonala TPCA propad evropského automobilového trhu zásluhou šrotovného, které zavedly některé státy, a také díky tomu, že se zaměřuje na ekologická, malá kompaktní vozidla, o něž je stále větší zájem.

„Loňský rok pro nás znamenal stabilitu, respektive mírný nárůst. Byli jsme schopni zvýšit hospodářský výsledek o necelých 6 procent. Výroba nám vzrostla o necelá 3 procenta. Zaznamenali jsme mírný nárůst ve všech parametrech, ať je to zaměstnanost, výroba vozidel nebo další parametry,“ uvedl Jiří Černý.

V kolínské automobilce TPCA loni také mírně vzrostla zaměstnanost na 3 600 lidí. Průměrný plat je tam 30 800 korun, přičemž průměrná mzda v dělnických profesích je 26 tisíc 800 korun.

„V loňském roce mzdy vzrostly o necelých 6 procent s tím, že ve mzdách jsme na špici oboru v České republice. I v naší firmě v současné době probíhá kolektivní vyjednávání, které, doufám, v dohledné době uzavřeme. Nicméně nemáme zatím dořešeny všechny detaily ohledně kolektivní smlouvy,“ řekl viceprezident pro výrobu Jiří Černý.

Jitka Hanžlová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme