Kolkování lihu prošlo přes odpor ODS sněmovnou

Snížit daňové úniky má podle vlády zákon o povinném značení lihu, který schválili poslanci. Pokud norma projde i Senátem a podepíše ji prezident republiky, bude kontrolní páska umístěna na balení s lihem tak, aby se po otevření přetrhla nebo jinak poškodila. Proti byla ODS, podle níž kolkování povede jen ke zdražování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

láhve s alkoholem

láhve s alkoholem | Foto: Photo.net

Od července příštího roku mají podle nového zákona výrobci a dovozci kolkovat všechny lahve s alkoholem, které prodají v domácích obchodech. Bez kontrolní pásky by se do konce příštího roku mohly doprodat pouze existující zásoby lihu.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky pomůže toto opatření především zlepšit kontrolu výběru spotřební daně z lihu. Zavedením kolku podle něj bude na první pohled zřetelné, zda z lihu byla či nebyla odvedena daň. Kolkování má chránit i samotné spotřebitele.

"Pokud se zjistí, že je páska falešná, pak to umožní tuto lihovinu zabavit bez toho, aby bylo nutné vynakládat desítky tisíc korun na chemické rozbory. Je to ochrana i pro legální výrobce a jej to také informace pro spotřebitele, " uvedl Sobotka.

Podle ODS jde o neúčinné opatření, které daňovým únikům nezabrání, ale jen poškodí poctivé výrobce, kterým zvedne náklady. Výhrady k předloze měli i komunisté. Nakonec ale s výjimkou tří patřili ke 127 ze 181 přítomných poslanců, kteří zákon podpořili.

Největší česká likérka Stock Plzeň už zákon označila za nesmyslný. Zavedení kolků nepřinese žádný efekt v boji proti černému trhu, protože pořízení kvalitních falešných kolků nebude pro nelegální výrobce problémem. "Pro organizovaný zločin je výroba falešného papírového kolku skutečně hračkou," tvrdí generální ředitel Stocku Martin Petrášek.

Pro legální výrobce bude podle Petráška zákon znamenat jen další zátěž v podobě nákupu kolkovacích zařízení. "Znamená to, že si budeme muset pořídit technické zařízení pro kolkování, to budou náklady řádově v miliónech, a potom se nám sníží produktivita práce, protože opatření láhve kolkem zpomalí chod stáčecích linek."

Za příklad nefunkčnosti takového opatření dávají výrobci podobný způsob kolkování cigaret, které se stále falšují ve velkém. Kontrolní pásky na lihovinách by ale měly být podle zákona chráněny proti padělání. Budou očíslovány tak, aby jednotlivá čísla mohla být evidována na konkrétní osobu.

Stát počítá s tím, že by tiskl zhruba 200 milionů kusů ročně. Jejich cena by se měla pohybovat od 20 do 36 haléřů a platit by jí měli výrobci a dovozci. Stát jim na oplátku umožní odepsat nové stroje na lepení pásek. Cena stroje se pohybuje kolem osmi milionů korun.

Za porušení zákona by firmám hrozila pokuta až pět milionů korun, například za padělání kolků či neznačení lahví s tvrdým alkoholem. Fyzickým osobám by za padělání kolků hrozila až půlmilionová pokuta a stotisícová pokuta za držení neznačených lahví. Kolkování se ale nebude vztahovat na "líh, který je výsledkem pěstitelského pálení ovoce", tedy například na doma vyrobenou slivovici.

Zákon o kolkování lihu tvoří s připravovaným zákonem o registračních pokladnách a zamýšleným návrhem zákona, který by měl zavést majetková přiznání, trojici norem, jimiž chce současná vláda bojovat proti šedé ekonomice. Registrační pokladny ani majetková přiznání zatím parlament neschválil.

Milada Richterová, Martin Hromádka, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme