Kolkováním lihovin proti šedé ekonomice

Registrační pokladny, kolkování lihovin a majetková přiznání. To je plán ministerstva financí, kterým chce omezit tzv. šedou ekonomiku. Návrhy zákonů o kolcích a pokladnách už vláda dnes schválila. Kolkování lihovin má být povinné už od ledna příštího roku. Obchodníci ale dostanou možnost doprodat během roku 2005 staré zásoby alkoholu bez kolků, dodává muvčí ministerstva financí Eva Nováková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenky s alkoholem

sklenky s alkoholem | Foto: Jan Rosenauer

"Tento nový zákon přispěje k lepší kontrole pohybu lihu, měl by omezit daňové a celní úniky v oblasti nakládání s lihem. Měl by také posílit ochranu spotřebitele, co se týče zabezpečení prodeje kvalitního, originálního lihu a vytvořit rovné konkurenční podmínky na trhu," zdůraznila Nováková.

Už v říjnu řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, že šedá ekonomika nepřináší tak obrovské finanční ztráty, jak se obecně uvádí. Lidé a firmy připravují stát o miliardy korun především tím, že zatajují příjmy, zaměstnávají na černo a dělají daňové podvody. Šéf resortu financí tvrdí, že stát tak ztrácí na daní maximálně 50 miliard korun. Běžně uváděných 200 miliard je podle Sobotky obrat šedé ekonomiky.

Jedním z opatření by mohlo být právě zavedení kolků na lihoviny, jak tomu je už u cigaret. Podle analytika Patria On-line Davida Marka, by mohl tento krok účinný. "V podstatě jde o to, že stát by si měl pohlídat legální obchod, ze kterého vybírá daně. A v případě lihovin a tabáku kromě DPH získává i daně spotřební. Při omezení ilegálního obchodu tak může získat více peněz do státního rozpočtu."

Obchody a pohostinská zařízení budou zřejmě muset od příštího roku evidovat platby v hotovosti na registračních pokladnách. Předpokládá to návrh zákona, který také vláda schválila. Dodržení této povinnosti budou podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové kontrolovat živnostenské a finanční úřady ve spolupráci s obchodní inspekcí. Za porušení zákona má obchodníkům hrozit až půlmilionová pokuta.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme