Komerční bance během pandemie klesl čistý zisk o 45,3 procenta, vydělala 8,2 miliardy korun

Komerční bance loni klesl čistý zisk o 45,3 procenta na 8,2 miliardy korun. Nepatrně vzrostly provozní náklady, provozní zisk byl nižší o 16,8 procenta, dosáhl 14,7 miliardy korun. Vklady klientů i úvěry meziročně vzrostly. Hospodářské výsledky za loňský rok významně ovlivnila koronavirová pandemie, uvedla banka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

komerční banka

Hlavním majitelem Komerční banky, která patří mezi největší tuzemské peněžní ústavy, je francouzská Société Générale. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze | Foto: David W Černý | Zdroj: Reuters

„Finanční výkonnost byla ovlivněna prudkým zhoršením ekonomických podmínek souvisejících s globální pandemií covid-19. Kapitálová přiměřenost KB dosáhla v evropském bankovnictví výjimečně vysoké úrovně 22,3 procenta, ještě před zahrnutím zisku roku 2020. Rovněž likvidita zůstala neobyčejně silná, když objem čistých poskytnutých úvěrů představuje pouze 76,1 procenta z objemu vkladů od zákazníků,“ uvedla banka.

Očekává, že diskuse s Českou národní bankou o návrhu dividendy začne na základě auditované účetní závěrky v březnu.

Celkové výnosy loni poklesly o 8,9 procenta na 29,7 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy se snížily o 9,5 procenta na 21,4 miliardy Kč, hlavně v důsledku výrazného poklesu tržních úrokových sazeb.

Průmyslová výroba v Česku zaznamenala největší propad od roku 2009. Meziročně klesla o osm procent

Číst článek

Čisté poplatky a provize klesly o 12,9 procenta na 5,2 miliardy Kč, především kvůli nižší transakční a prodejní aktivitě, a rovněž v důsledku nové regulace poplatků za přeshraniční platby.

Čistý výsledek z finančních operací ve výši 2,9 miliardy korun se zvýšil o 2,9 procenta.

Provozní náklady stouply o 0,4 procenta na 15 miliard korun. „Tento růst byl tažen zejména zvýšeným příspěvkem do Fondu pro řešení krize, a narostla i amortizace, což souvisí s investicemi na digitalizaci služeb a provozu banky,“ uvedla Komerční banka.

Nižší byly personální náklady, protože průměrný počet zaměstnanců klesl o 1,3 procenta na 8062. Všeobecné provozní náklady se snížily díky úsporám v oblasti cestování, marketingu, nákladů na akce, a to i přes vyšší výdaje související s IT, telekomunikacemi a nákupem ochranných pomůcek.

Úvěry klientům se zvýšily o 5,7 procenta na 691,4 miliardy korun. Zatímco úvěry na bydlení se zvýšily o 8,3 procenta, spotřebitelské úvěry klesly o 1,2 procenta. Vklady klientů stouply meziročně o 9,4 procenta na 893 miliard korun.

Hlavním majitelem Komerční banky, která patří mezi největší tuzemské peněžní ústavy, je francouzská Société Générale. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme