Komerční banka porušila pravidla u hypoték tisícovky klientů. Dostala pokutu 7,5 milionu korun

Komerční banka dostala od České centrální banky pokutu za to, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o úrokové náklady u 1116 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení hypoték. Banka tak porušila zákon o spotřebitelském úvěru. Pokutu musí zaplatit do 30 dnů od nabytí právní moci, přičemž právní moci nabylo rozhodnutí podle údajů na webu České národní banky 10. června.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

komerční banka

komerční banka | Foto: David W Černý | Zdroj: Reuters

Z nyní zveřejněného rozhodnutí České národní banky vyplývá, že Komerční banka nesnížila u 1116 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení spotřebitelského úvěru na bydlení v období od poloviny března 2019 do poloviny července 2020 a uskutečnili jej, celkové náklady hypoték o výši úroku a dalších nákladů.

Klienti by je museli zaplatit, pokud by úvěr nebyl předčasně splacen. Zmíněné úrokové náklady činily podle centrální banky 12,89 milionu korun.

Zisk Komerční banky stoupl v prvním čtvrtlet o tři čtvrtiny. Celkové výnosy vzrostly o víc než čtvrtinu

Číst článek

Podle zákona o spotřebitelském úvěru má ale spotřebitel v případě předčasného splacení úvěru právo na snížení celkových nákladů úvěru o výši úroku a dalších nákladů, které by musel platit v případě, že úvěr nebyl předčasně splacen.

Věřitel, například banka, pak má právo na náhradu účelně vynaložených nákladů, které mu vzniknou v souvislosti s předčasným splacením, připomněl server Seznam Zprávy, který na pokutu upozornil jako první.

Komerční banka je podle něj přesvědčená, že její přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu, a nevylučuje, že se problém dostane i před soud.

„Víme, že Česká národní banka zastává dlouhodobě odlišný názor, a máme za to, že tuto otázku může závazně vyřešit pouze nezávislý soud,“ uvedl pro web mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Centrální banka rozhodla o pokutě v polovině letošního února, minulý týden zamítla rozklad proti tomu a potvrdila původní únorové rozhodnutí. Počátkem roku dostala pětimilionovou pokutu za podobné pochybení stavební spořitelna Modrá pyramida, která patří do skupiny Komerční banky.

Komerční banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Patří mezi přední bankovní instituce v České republice i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme