Komerční banka vykázala za loňský rok zisk 11 miliard korun

Komerční banka za rok 2009 nahlásila zisk 11 miliard korun, tedy v souladu s očekáváním. Proti roku 2008 jde o pokles o 16,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí pak banka dosáhla zisku na úrovni 2,57 miliardy což je o 130 milionů korun více, než čekal trh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pobočka Komerční banky

pobočka Komerční banky | Foto: Marián Vojtek

Majitel Komerční banky, francouzská Société Générale, očekávání trhu také překonala. Zisk za loňský rok ji sice klesl, ale zatímco analytici předpovídali zisk za čtvrté čtvrtletí na úrovni 130 milionů eur, konečný výsledek byl o 90 milionů eur vyšší. Navíc vedení banky tvrdí, že letošek bude ještě lepší.

"Přestože Société Générale dala poměrně optimistický výhled na příští rok, tak investoři v tuto chvíli hospodaření za čtvrtý kvartál nevyhodnocují příliš optimisticky," řekl Rádiu Česko analytik společnosti Fio David Brzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komerční banka za rok 2009 nahlásila zisk 11 miliard korun, v souladu s očekáváním. Otázky pro analytika společnosti Fio Davida Brzka.

Analytici předpovídali, že kvůli krizi zájem podniků o úvěry od Komerční banky klesne, což se projeví na jejích výnosech. Podle Brzka se tento předpoklad částečně naplnil. "Není to ale nic dramatického. Pokud se podíváme na úvěrové portfolio Komerční banky, tak v závěru roku pokračovalo v růstu a výrazný propad tam vidět nebyl," uvedl.

Podle analytika i v příštím roce lze očekávat růst. "A takové obavy o tom, že banky neposkytují úvěry si myslím, že jsou částečně liché. Je vidět, že banky úvěry poskytují a jejich úvěrová portfolia rostou," řekl analytik.

Někteří experti varují, že stále více podniků i jednotlivců nebude schopno kvůli problémům domácí ekonomiky splácet své dluhy, což podle nich také ovlivní výsledky banky.

"Tady to bude pro Komerční banku a obecně pro bankovní sektor v České republice trochu problematičtější. Protože nezaměstnanost v úvodu roku pravděpodobně neklesne a problémy se splácením individuálních půjček budou složitější. To znamená, že v první polovině roku budeme tady vidět větší problémy než u korporátního segmentu," uvedl na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme