Komerční bance klesl zisk o 26,5 procenta. Většinovému vlastníkovi ale zisk rostl

Čistý zisk Komerční banky v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o 26,5 procenta na tři miliardy korun. Neauditované konsolidované výsledky v pátek zveřejnila banka a upozornila na to, že před rokem měla mimořádný příjem z prodeje budovy své centrály. Analytici podobné číslo očekávali. Čistý zisk bez jednorázových položek se snížil o 8,4 procenta na 2,9 miliardy korun vlivem nižšího zisku z finančních operací.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka (ilustrační foto).

Komerční banka (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Čisté provozní výnosy Komerční bance v prvním čtvrtletí meziročně poklesly o 3,2 procenta na 7,57 miliardy korun. „Důvodem byly v minulém roce vyšší zisky z finančních operací s tím, jak ukončení intervencí České národní banky vyvolalo silnou aktivitu klientů v oblasti zajišťování finančních rizik,“ uvedla banka. Čisté úrokové výnosy, které jsou hlavní částí výnosů, ale meziročně stouply díky nárůstu objemu vkladů a úvěrů.

Zisk Société Générale ve čtvrtletí stoupl o 14 procent

Francouzské bance Société Générale, která v České republice vlastní většinový podíl v Komerční bance, stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 14 procent na 850 milionů eur (21,7 miliardy korun). Informovala o tom banka v pátečním prohlášení. Výsledky překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří počítali se ziskem jen 821 milionů eur.

Provozní náklady Komerční banky se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o 4,5 procenta na zhruba čtyři miliardy korun. Bez vlivu přecenění budovy centrály v prvním čtvrtletí 2017 ale provozní náklady stouply o 1,3 procenta na 4,1 miliardy korun. Podle banky to bylo způsobeno nárůstem personálních nákladů a odpisů.

„Musíme se postavit výzvám, které představují dlouhodobý pokles marží, rychle rostoucí preference klientů čerpat finanční služby přes digitální kanály, aktivita zavedené i nové konkurence a rychlý vývoj technologií,“ uvedl generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka. Poukázal na to, že bance vzrostl počet klientů a zvýšil se také objem poskytnutých úvěrů, klientských vkladů i aktiv spravovaných pro klienty.

Počet klientů Komerční banky v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 13 200 na 1,666 milionu. Celkový objem běžných klientských vkladů ve Skupině KB se zvýšil o 4,3 procenta, bankovní vklady občanů vzrostly téměř o desetinu. Aktiv spravovaných v podílových a penzijních fondech a v rezervách životního pojištění přibylo o 5,7 procenta.

Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme