Komerční banka zvýšila za 1. čtvrtletí zisk na 3,2 miliardy

Skupině Société Générale se nad očekávání daří. Komerční banka, která do ní patří, v prvním čtvrtletí vykázala zisk na úrovni 3,2 miliardy korun. Tím o 300 milionů překonala očekávání trhu. Celá skupina Société Générale pak od ledna do března hospodařila se ziskem 1,06 miliardy eur což je o 350 milionů eur více, než čekal trh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka

Komerční banka | Foto: Jan Rosenauer

Akcie Komerční banky včera propadly o 3,75 procenta. Podle ekonomů by ale dnes zveřejněná čísla mohla přispět k růstu akcií. „Myslím si, že výsledky jsou na straně růstu ceny akcií. Vycházím z toho, že dosažený čistý zisk o 6 až 6,5 procenta překonal očekávání. Takže ten moment je spíš pozitivní,“ řekl Rádiu Česko analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Za překvapení v pozitivním slova smyslu lze podle něj považovat náklady na riziko, tedy výši tvorby rezerv na špatné úvěry, která byla o 40 procent nižší proti loňskému roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komerční banka za 1. čtvrtletí zvýšila zisk. Podrobnosti přiblížil řekl Rádiu Česko analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

„Pokles se čekal, ale na tak výrazný. Mě docela překvapilo, že výnosy z obchodování byly nižší než jsem čekal. Není to negativní záležitost. Možná to znamená menší expozici vůči výkyvům kapitálového trhu,“ dodal Hlinomaz.

Výsledky Komerční Banky celkově pode něj ukazují, že banka potvrdila stabilitu a schopnost udržet náklady na velmi nízké úrovni . „Na druhé straně určitý pokles výnosu hovoří o tom, že prostředí, ve kterém se pohybuje, není ještě úplně zdravé a krize není ještě úplně zažehnána,“ vysvětlil.

V dalším průběhu roku se proto podle něj zvýší nákladovost i tvorba rezerv na špatné úvěry. „Protože i banka sama říkala, že čeká pokles, ale bude menší než zmiňovaných 40 procent v prvním kvartále. Čili 1. čtvrtletí vychází lépe, možná nejlépe z celého roku. Nemíním tím ale, že by kvalita banky byla nějakým způsobem horší,“ uvedl ekonom.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme