Komisař Oettinger plánuje bilionové investice do energetiky

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger chce v příštích deseti letech investovat přes bilion a čtvrt eur do rekonstrukce a sjednocení energetických sítí. Jednotná síť by podle něho měla mimo jiné zabránit přerušení dodávek, jako tomu bylo v případě sporů Ruska s Ukrajinou o plyn na začátku roku 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Evropská komise představila novou unijní energetickou strategii do roku 2020. Brusel navrhuje, aby energetické projekty, které mají strategický význam pro sedmadvacítku, mohly snadněji a rychleji získávat stavební i další povolení. Slibuje si od toho, že do roku 2015 bude v unii existovat kompletní energetický vnitřní trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové evropské energetické strategii 2020 mluvil na Rádiu Česko Vladimír Štěpán, energetický expert konzultační firmy ENA

Propojit a sjednotit by se měly jak rozvodová síť elektřiny, tak třeba plynovody. Navíc by měly být obousměrné, aby umožnily pomoci každému státu, který by se ocitl v energetické nouzi. Zabránilo by se tak krizi z počátku roku 2009, kdy Rusko kvůli sporům s Ukrajinou přestalo dodávat plyn do východní Evropy. Do pěti let by neměl být takto izolovaný žádný stát sedmadvacítky.

Na rekonstrukci by se měli finančně podílet jak daňoví poplatníci, tak energetické firmy, pro které by mohl být motivací zlepšený přístup na zahraniční trhy. Jednotný trh s energiemi by měl podle komisaře umožnit efektivnější boj se závislostí na fosilních palivech. Podle posledních odhadů bude ropa do 25 let stát přes 200 dolarů za barel.

„Evropa má obavu, že zásoby ropy jsou omezené. Je to jediný druh energie, který je takto ohrožen, jenže od cen ropy se odvozují ceny všech ostatních energií. Dalším důvodem je nutnost propojení sítí jednotlivých států pro případ krize,“ říká Vladimír Štěpán, energetický expert konzultační firmy ENA.

„Trend propojování sítí je jasný a je viditelný například ve středoevropském prostoru. Díky tomu došlo k výraznému snížení ceny elektřiny i plynu,“ pokračuje Štěpán a dodává:

Proti podobným změnám stála dříve byrokracie

„Pro Českou republiku celkové propojení sítí nicméně přinese riziko v případě, že se obrovský výkon větrných elektráren ze severní Evropy přenese dále. Naše přenosová soustava by to za stávající situace nemusela vydržet. Je zde potom riziko blackoutu.“

Cílem je také do roku 2020 snížit spotřebu energie o 20 procent. Důležitý je fakt, že s návrhem přichází německý komisař. Právě Německo bylo v minulosti proti europeizaci energetiky. Podobným iniciativám bránila také nadměrná byrokracie. I to by se mělo změnit. Komisař slibuje, že zkrotí úředního šimla a odstraní tuny zbytečného papírování.

Více jasno by však mělo být po únorovém energetickém summitu EU. Komisař dnes představil plán, pro který se bude snažit získat podporu jednotlivých členských států, ale zatím není jasné, jak se k tomu ony postaví.

Ondřej Černý, Lucie Maňourová, Ondřej Bouda, Jan Piroch, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme