Sněmovna odmítla zvýšit příspěvek podnikatelům na 667 Kč. Nárok na něj budou mít i živnostníci v úpadku

Sněmovna odmítla návrh Senátu zvýšit příspěvek podnikatelům postiženým dopady opatření proti pandemii z nynějších 500 korun na 667 korun denně. Poslanci v pátek stvrdili původní podobu novely zákona o takzvaném kompenzačním bonusu, která kromě jiného rozšiřuje možnost výplaty tohoto příspěvku i na podnikatele v úpadku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslanecká sněmovna

poslanecká sněmovna | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvo financí připravuje návrh na zvýšení bonusu na 1000 korun. Předlohu ve sněmovnou schválené podobě teď dostane k podpisu prezident republiky.

Senát také chtěl, aby vláda doplatila obcím a krajům podle počtu obyvatel výpadek příjmů, o který byly připraveny kvůli výplatám kompenzačních bonusů. Senát navrhoval, aby nárok na příspěvek měli i podnikatelé bez provozoven, jejichž činnost byla opatřeními omezena alespoň z 80 procent. Šlo by třeba o fotografy, některé kadeřnice nebo kosmetičky.

Z 500 na 1000 korun denně. Vláda schválila nový systém kompenzací firmám a podnikatelům

Číst článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyslovila s návrhy Senátu zásadní nesouhlas. „Nepodporuji senátní vratku, je rozpočtově velmi zatěžující, je to 21 miliard z veřejných rozpočtů," řekla ministryně Schillerová. Podle ní je také technicky neproveditelná.

Ministryně také řekla před poslanci, že tím, že sněmovna ve čtvrtek neschválila prodloužení nouzového stavu, ukončili tím i kompenzační bonus. Ministerstvo financí už ale připravuje nový zákon. V pondělí ho má projednat vláda a příští čtvrtek by ho měla projednat sněmovna.

Sněmovnou schválená novela počítá hlavně s tím, že také podnikatelé v úpadku budou moci čerpat kompenzační bonus. Změna se týká jen fyzických osob. Rozšíření okruhu příjemců umožnil souhlas Evropské komise, která to předtím odmítala.

Podnikání v lednu přerušilo víc než 25 tisíc živnostníků, nejvíc v historii Česka

Číst článek

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že chce, aby podnikatelé v úpadku mohli čerpat všechny programy pomoci proti dopadům pandemie. O příspěvek budou moci osoby v úpadku žádat zpětně, a to do dvou měsíců od nabytí účinnosti zákona.

Poslanci již při předchozím schvalování rozšířili okruh důvodů, pro které je možné žádat o příspěvek. Půjde třeba o případy, kdy kadeřnice nemůže poskytovat své služby v nemocnicích nebo zařízeních sociální péče, protože v nich kvůli pandemii platí zákaz vstupu.

Nárok na příspěvek mají mít i pěstouni, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Kompenzační bonus se bude vztahovat i na řidiče taxi.

100 milionů korun

Aktuálně je čerpání kompenzačního bonusu jednou z forem veřejné podpory, a proto se musí řídit obecnými pravidly v EU.

Právník Dostál: Vláda si může udržet opatření i bez nouzového stavu, musí je ale podat kvalitněji

Číst článek

Evropská komise v březnu 2020 přijala dočasný rámec, v němž nastavila podmínky pro poskytování veřejné podpory během pandemie a jednou z těchto podmínek je právě to, že příjemce podpory nesmí být v úpadku.

Během ledna se pak podle Schillerové podařilo nalézt řešení, kdy se pomoc osobám v úpadku bude poskytovat mimo rámec dočasné podpory.

Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Na všechny veřejné rozpočty tak podle dřívějšího vyjádření ministryně Schillerové dopadne zhruba v objemu 100 milionů korun. Protože jde o sdílenou daň, o níž se dělí s kraji a obcemi, bude mít dopad i na ně, a to podle ministryně v rozsahu desítek milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme