Komplikace pro KLDR. Největší čínské banky neumožňují otevírat účty Severokorejcům

Největší čínské banky neumožňují zakládat nové účty občanům a společnostem z KLDR. Cílem tohoto bezprecedentního kroku je dostat pod kontrolu finanční toky neukázněného souseda, uvedl list Financial Times s odvoláním na sdělení řady bankovních institucí včetně největších pěti bank v zemi.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka KLDR

Vlajka KLDR | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Některé z bank hodlají jít ještě dál, vedle zmrazení nových účtů chtějí „vyčistit" účty stávající tak, že Severokorejcům neumožní posílat na ně vklady. Tato opatření jdou i za hranice sankcí mezinárodního společenství z minulého měsíce. Ty plošný zákaz severokorejských účtů nezmiňují.

K bankám, které dávají zakládání nových účtů červenou, patří pětice největších - Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, Bank of Communications.

Spojené státy žádají zpřísnění sankcí. Zaplatíte za to, vzkazuje KLDR

Číst článek

Jejich pobočky na severovýchodě Číny, kde se soustřeďuje obchod se Severní Koreou, už listu Financial Times potvrdily, že dostaly instrukce odmítat jak občany, tak podniky z KLDR. Tři z uvedených finančních ústavů uvedly, že takovéto účty rovněž začaly „čistit". List podotýká, že některé z poboček příkaz obdržely v srpnu, jiné ale už letos v lednu. Uplatňovat je nicméně začaly až nedávno.

Někteří obchodníci však poznamenávají, že existují způsoby, jak bankovní zákaz obejít a v obchodování legálně pokračovat. „Jako prostředníky vždy využíváme čínské občany žijící v KLDR," uvedl v rozhovoru s listem jeden z nich za podmínky anonymity.

Dva čínští podnikatelé, kteří podnikají v Severní Koreji, prozradili, že všechny transakce, jako jsou například výplaty severokorejskému personálu, provádějí v hotovosti v čínské měně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme