Komunisté zvýšení schodku státního rozpočtu nepodpoří. Podle Filipa se zdrží hlasování

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepřesvědčil předsedu komunistů Vojtěcha Filipa v otázce navýšení schodku státního rozpočtu. KSČM se tak při jednání sněmovny zdrží hlasování. Filip to uvedl po jednání s premiérem ve Strakově akademii. Komunisté mimo jiné žádali, aby bylo definováno, na jaké investice bude deficit směřován. Dalším požadavkem bylo vypracování sedmiletého plánu zacelení dluhu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 9:54 16. 6. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Filip, Pavel Kováčik

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že zvýšení schodku státního rozpočtu nepodpoří | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Filip uvedl, že komunistům se deficit zdá příliš vysoký. „Premiér sice argumentoval stanoviskem prezidenta, ale já pořád chci vidět investiční plán, který by to zahrnoval,“ řekl Filip.

Prezident souhlasí se zvýšením rozpočtu, uvedl Babiš po jednání v Lánech

Číst článek

Z aktuálního návrhu se podle předsedy KSČM zdá, že vláda chce mít spíš k dispozici volné peníze. „Které by použila, jak by sama uvážila, bez kontroly Parlamentu, a to se nám nelíbí,“ dodal. Diskuse s premiérem se podle něj netýkala konkrétních škrtů.

V rozpočtovém výboru se poslanci KSČM zdrží. „Po skončení výboru budou zasedat naši experti. Pokud jde o rozpočet, budeme jednat dále i v našich týmech, které jsou ustaveny podle dohody o toleranci,“ uvedl Filip. Není si jist, zda bude o podpoře rozpočtu definitivně rozhodovat sobotní zasedání širšího vedení KSČM. „Uvidíme, jestli to do soboty vyjde,“ prohlásil Filip.

„Nemáme úplně jasno, na co, kam a jak,“ řekl v úterý na rozpočtovém výboru poslanec Jiří Dolejš (KSČM). „Nesmíme se divit zcela věcným obavám z toho, aby nám dějiny a voliči nenafackovali za to, že jsme jednali ukvapeně,“ dodal. Nejde podle něj o to odmítnout vládní návrh, ale ujasnit si další postup, aby chyb bylo co nejméně.

Vláda jednala s opozicí o rozpočtu, Babiš ho ještě projedná s komunistou Filipem

Číst článek

Prezidentův souhlas

Vláda žádá sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl zatím z 40 miliard na 300 miliard. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. „Z usnesení našeho výkonného výboru je jasné, že nechceme tak vysoký schodek a že chceme sedmiletý plán řešení konsolidace veřejných financí, protože tak velké zadlužení Česká republika během jednoho roku ještě neměla,“ uvedl ještě před jednáním Filip.

Babiš v pondělí jednal o deficitu s prezidentem Milošem Zemanem. Podle premiéra získá prezidentův souhlas proinvestiční schodek. „Máme investovat rekordní sumu, téměř 200 miliard celkem, z toho 140 miliard z českých zdrojů. Z toho 111 miliard na dopravní infrastrukturu. Chceme se z dopadu koronaviru proinvestovat. To je ten náš hlavní cíl,“ uvedl Babiš po schůzce.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) původně chtěla požádat sněmovnu o podporu dalšího navýšení deficitu tento týden. Po pátečním jednání s komunisty, kteří hodlají věc probrat až na sobotním zasedání širokého vedení, uvedla, že může žádost posunout na další týden.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme