Koncernu Volkswagen se navzdory Dieselgate rekordně zvedly prodeje. Dařilo se i Škodě

I přes emisní skandál zaznamenal koncern Volkswagen, do kterého patří také česká Škoda Auto, nárůst prodeje o čtyři procenta a vyšplhal se tak na rekordních 10,3 milionu prodaných vozů, informovala firma. Dařilo se také české Škodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loni z výrobních linek slovenského Volkswagenu sjelo téměř 389.000 vozidel.

Loni z výrobních linek slovenského Volkswagenu sjelo téměř 389.000 vozidel. | Zdroj: Reuters

Volkswagen tak loni pravděpodobně vystřídal japonského konkurenta Toyota Motor v čele světového automobilového trhu. Toyota minulý měsíc předpověděla, že za loňský rok prodá 10,09 milionu aut. Oficiální údaje by měla zveřejnit začátkem února.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Volvo přišlo ve Švédsku po více než 50 letech o prvenství. Nejvíce se prodával VW Golf

Číst článek

Do koncernu kromě Volkswagenu patří také Audi, Bentley, Bugatti, Porsche, Lamborghini, MAN, Scania, SEAT, Škoda Auto a Ducati.

I Škoda láme rekordy

Největší česká automobilka Škoda Auto třetí rok za sebou zaznamenala více než milion prodaných aut. Tentokrát to bylo rekordních 1 127 700, což je meziroční nárůst o 6,8 procenta.

Na největším trhu, v Číně, zaznamenala Škoda nárůst dokonce o 12,6 procenta. V západní Evropě vzrostl prodej o 5,7 procenta a v Německu o 4,1 procenta. Škoda tak posílila pozici nejsilnější zahraniční značky v zemi.

Škoda v prvním čtvrtletí plánuje uvést na trh první velké SUV Kodiaq a také výrazně přepracovaný model Octavie. Své vozy vyrábí ve třech závodech v České republice, vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Indii, na Ukrajině a v Kazachstánu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme