Končí doba levných dovozů z Číny, tvrdí někteří ekonomové

Doba levných dovozů z Číny je u konce. A to zejména kvůli stále dražší pracovní síle, kterou čínské společnosti začínají promítat do cen svých výrobků. Britskému listu Financial Times to řekli majitelé hongkongské logistické společnosti Li&Fung. Ta čínskými výrobky zásobuje největší a nejznámější globální maloobchodníky, jako je například Walmart a nebo Gap.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V asijské textilce

V asijské textilce | Foto: www.usilitonanas.cz

„Podle mě je to ještě horizont dlouhých let,“ reagoval na dotaz Rádia Česko, zda jsme skutečně svědky začátku konce éry levných dovozů z Číny, ekonomický a právní poradce z poradenské společnosti Asian investment consulting group Vít Vojta.

Očekávaný růst cen se podle něj bude týkat spotřebního zboží. Připomněl, že příkladem je třeba obuv, kde se EU snažila limitovat dovozy z Číny celními opatřeními a netarifními nástroji, které používá EU a další vyspělé trhy trvale, aby se bránily dovozu levného zboží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl ekonomický a právní poradce z poradenské společnosti Asian investment consulting group Vít Vojta.

„Tam to pak ale začalo hrát ve prospěch jiných zemí, jako je Vietnam, Indonésie a podobně. A kýžený výsledek - ochránit obuvnický trh v Evropě - se příliš nepovedl,“ vysvětlil.

Jako další spotřební zboží, které se dočká postupného zvýšení cen, jsou podle něj hračky, gumové a plastové výrobky, do kterých se přidávají změkčovadla - takzvané ftaláty.

„A v posledních letech je velké tažení v Unii proti ftalátům, které jsou zdraví škodlivé. Protiopatření jsou nyní taková, že v první fázi se musí vyrábět dokumenty, že výrobek ftaláty neobsahuje. V druhé pak dochází k testování a nahrazují se něčím jiným,“ uvedl.

Podle ekonoma přinese zvýšení cen čínského zboží příležitost pro výrobce textilu či obuvi, které levné dovozy z Číny v posledních letech doslova válcovaly.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme