Končí lhůta na úhradu daně z nemovitosti. Sankce za pozdní platbu se počítají od příštího pátku

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitosti dnes končí. Částku je možné uhradit složenkou na poště nebo platebním příkazem v bance, upozorňuje Pavla Homolová z Finanční správy. Sankce za pozdní platbu se uvalují až od příštího pátku. Počítá se totiž s tím, že některým lidem nepřišla složenka, nebo ji dostali se špatným číslem účtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

„Každá platba, která bude připsána na účet Finančního úřadu do 6. června, je v pořádku a nebude sankcionována,“ říká Homolová

Poplatníci, kteří neobdrželi složenku, by měli zajít na krajskou pobočku finančního úřadu, kde mají uložený svůj spis, a zjistit, jaká je výše jejich daňové povinnosti. Uhradit poplatek lze přímo na místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některá města včetně Jeseníku zvýšila daň z nemovitosti. Jak na to reagovali místní obyvatelé, zjišťovala na místě redaktorka ČRo Andrea Švubová.

Finanční úřady budou mít kvůli tomu příští týden denně až do čtvrtka mimořádně otevřené pokladny. V řadě měst se ale lidé musí smířit s tím, že zaplatí víc než v předešlých letech. Patří mezi ně i Jeseník.

Tamní zastupitelé zvýšili místní koeficient, a tak například čtyřiadvacetiletý Adam musel zaplatit za byt v porovnání s loňským rokem až dvojnásobnou daň.

Navýšení pobouřilo všechny obyvatele bez výjimky. Jesenické zastupitele k němu donutila snaha šetřit. Město totiž v letech 2010 a 2011 hospodařilo v záporných číslech, jak vysvětluje místostarosta Libor Halas.

Jeseník není zdaleka jediným městem, které využilo práva na navýšení. Místní koeficient už dříve zvedli například ve Vidnavě, Bernarticích nebo Mikulovicích. Některé samosprávy jej naopak zcela zrušily.

Andrea Švubová, Klára Bílá, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme