Končí termín pro nabídky na miliardový ekotendr

Poslední den zbývá zájemcům o státní zakázku na odstranění starých ekologických škod, aby podali cenovou nabídku. Všechny tři firmy ze šesti, které se dostaly do druhého kola soutěže - Geosan Group, Marius Pedersen Engineering i Enviromental Services ze skupiny J a T, potvrdily, že do soutěže půjdou. Ekotendr ale názorově dělí vládu. V lednu ministr financí Miroslav Kalousek, jehož resort tendr organizuje, připustil, že se nemusí podařit vybrat vítěze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Ministr financí by měl podepsat nabídku s nejnižší cenou, pokud bude splňovat všechna kritéria. A následně vláda rozhodne, zda to přijímá, či ne. Předpokládám, že do konce roku by mělo být jasno," říká Ondřej Jakob z ministerstva financí s tím, že hodnotící komise rozlepí obálky s nabídkami v polovině září.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obřím ekologickém tendru mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, který má tendr na starost

Ředitel Transparency International David Ondráčka připomněl, že tendr se táhne skoro tři roky. „A od začátku je to z mého pohledu jednorázový největší korupční obchod v dějinách. Je to největší veřejná zakázka se všemi ekonomickými, právními i věcnými problémy. Není zřejmé, o jakou cenu se má soutěžit,“ říká Ondráčka.

Soutěž podle něj probíhá takovým způsobem, že ve druhém kole jsou jen tři firmy, navíc ‚provázané a místně spojené‘. „Myslím, že by se dnes sága měla ukončit. Věřím, že vláda splní sliby, o kterých mluvila před volbami i po nich – tedy, že si vyslechne nabídky a zakázku zastaví,“ doufá Ondráčka.

Zakázka pro 510 lokalit

Tuto možnost připustil i náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, který má tendr na starost. „Vláda se může rozhodnout i tak, že s žádným zájemcem smlouvu neuzavře. Pak by se rozhodovalo dál, jak s odstraňováním starých ekologických zátěží naložit. Jedna z variant je i rozdělení odstranění zátěží do více menších tendrů,“ uvádí Zajíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Transparency International David Ondráčka a náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček v poledních Ozvěnách dne.

Premiér Petr Nečas už vícekrát řekl, že by obří zakázku rád rozdělil právě na více menších částí, ať už geograficky nebo podle použitých technologií. Podle Zajíčka se sice skutečně jedná o ojedinělou zakázku, neznamená to ale podle něj, že je podivná. „V maximálně možné míře jsme se snažili eliminovat jakékoliv riziko z hlediska průběhu, aby nikdo nemohl v budoucnu soutěž zpochybnit,“ dodává Zajíček.

Jedné jediné zakázce by ale dal přednost ministr financí Miroslav Kalousek. Stejného názoru je například i ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan. „Dal bych přednost jedné zakázce. Když si představíme, že jich bude několik menších, tak s každou z nich bude naprosto stejné práce,“ upozorňuje Moldan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan ve Světě o jedné.

Obří zakázka na likvidaci starých ekologických škod se týká celkem 510 lokalit. Jsou mezi nimi například areály firem OKD, Via Moravia nebo Spolana. Na seznamu jsou také objekty kovošrotů nebo papíren.

Materiál i s nabídkami by mohla mít vláda na stole do konce roku. Jedna velká zakázka ale vyvolává ve vládní koalici rozepře. Kritici jí vytýkají, že bude předražená. Hodnota zakázky je asi 114 miliard korun.

Martin Drtina, Ondřej Černý, Martina Mašková, pir, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme