Končily v koši, dnes jsou sběratelskou investicí. Ceny vinylových desek rostou

Ceny vinylových desek stoupají. Před čtyřmi lety stála na internetu deska Psích vojáků Leitmotiv 480 korun, v těchto dnech ji zájemci koupí za přibližně 2200 korun. Zatímco na začátku 90. let končily s nástupem CD vinylové desky často v popelnicích, dnes se stávají i sběratelskou investicí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinyl, vinylová deska (ilustrační foto)

Vinyl, vinylová deska (ilustrační foto) | Foto: Pexels/CC0 Creative Commons | Zdroj: Pixabay

„Vinyly nejsou jako zlato, jejich cena neroste několikanásobně, ale umí udržet hodnotu peněz. Navíc platí, že je to nádherný sběratelský koníček," uvedl publicista, spisovatel a aktivní sběratel gramofonových desek Dan Tácha.

Vinyly se prodávají nejlépe od roku 1985. Málokdo je ale poslouchá, lidé nemají gramofony

Číst článek

Na přednášce nazvané „Vinylové desky - nové ‚černé zlato‘. Jen hipsterská móda nebo vážně míněná příležitost k dobré investici?“ vystoupil také Pavel Neufus, který založil Muzeum hudby v Táboře, jež vlastní jednu z největších soukromých sbírek vinylů na světě.

„Čím více za desku chcete dostat, tím více musí vypadat, jako by právě vyšla z továrny. Záleží na stavu obalu a na tom, zda je poškrábaná," podotkl Neufus.

Na trhu jsou dva druhy vinylových desek. Zaprvé desky staré, zadruhé desky nově vylisované. K ceněným starým vinylům patří například první vydání Elvise Presleyho nebo dříve nedostupná alba Plastic People of the Universe. Rostou ceny i nových desek. Zatímco před rokem 1989 stála nová alba domácích interpretů necelých 50 korun, dnes se novinky na vinylu nabízejí za cenu desetkrát vyšší.

Vinyly | Foto: CC0 License, unsplash.com

Vinylové desky v hudebním průmyslu slaví návrat. Na trend letos zareagovala japonská společnost Sony Music. Společnost, která je jedním ze tří největších hudebních vydavatelství světa, oznámila, že obnoví po téměř 30 letech vydávání nahrávek na vinylových gramofonových deskách.

Zatímco tržby hudebního průmyslu v Česku loni klesly o jedno procento na 733 milionů korun, vinylové desky zvýšily svůj podíl na fyzických prodejích o pět procentních bodů na 17 procent. Mezi nejúspěšnější patří alba světových rockových ikon ze 70. a 80. let, nicméně i u domácích novinek je dnes časté, že mají i vinylovou podobu.

České společnosti GZ Media, jednomu z největších světových výrobců CD, DVD a gramofonových desek, loni meziročně vzrostly tržby o deset procent na 2,45 miliardy korun. Firma vyrobila 25 milionů desek, z toho téměř 24 milionů v závodě v Loděnicích na Berounsku a 1,3 milionu v USA. Letos společnost plánuje vyrobit přibližně 32 milionů desek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme