Mysleli si, že jim pandemie pomůže zvýšit zisky. Negativně ale dopadla i na výrobce kondomů

Nepříznivé dopady pandemie pociťuje i největší světový výrobce kondomů. Ten přitom původně doufal, že díky tomu, že lidé budou trávit víc času doma, z ní bude těžit. Ředitel malajsijské společnosti Karex Berhad – Goh Miah Kiat – si japonskému listu Nikkei postěžoval na pokles obratu až o 40 procent. Odešli mu totiž nejdůležitější zákazníci.

Tokio/Kuala Lumpur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ultrajemné japonské prezervativy zaplaví olympijské hry v roce 2020. (Ilustrační snímek)

Nepříznivé dopady pandemie pociťuje i největší světový výrobce kondomů (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Na začátku pandemie Goh ještě zářil optimismem. Lidé doma „nemají na práci nic jiného než sex“, domníval se. Časy ekonomické a zdravotní nejistoty se také většinou pojí s klesající porodností a tedy rostoucí důležitostí antikoncepce, připomínal. Tehdy Goh očekával dvouciferné tempo růstu tržeb.

Olympionici mají v Tokiu zákaz tělesného kontaktu, organizátoři jim neposkytnou kondomy

Číst článek

Jeho firma je s 5,5 miliardy kusů ročně největším světovým výrobcem kondomů. Prodává mimo jiné značky, jako je Durex. Od Karexu pochází zhruba každý pátý prodaný kondom, uvádí týdeník Der Spiegel.

Kromě zvýšeného psychického stresu, který některým lidem pravděpodobně zkazil chuť na sex, uvedl Goh tři důvody současného propadu tržeb.

Zaprvé, zavírání hotelů – zejména v chudších zemích, kde lidé sdílejí stísněné byty, jsou hotely centrálním místem pro intimní setkání. Druhým důvodem byl fakt, že sexuální práce v nevěstincích nebo na ulici se za pandemie zcela či částečně zastavila.

Armáda v Ugandě bojuje proti šíření viru HIV. Pro vojáky začala vyrábět vlastní značku kondomů

Číst článek

A do třetice najednou výrobcům gumové ochrany zmizeli největší zákazníci, což jsou podle Goha vlády, které kondomy často zdarma rozdávají jako součást různých zdravotních programů. Jen Čína každý rok zdarma rozdělí svým obyvatelům kolem miliardy kondomů v rámci čínského programu plánovaného rodičovství.

Americká nadace AIDS Healthcare Foundation rozdala v roce 2018 přes 600 milionů kondomů ve 37 zemích světa. Například britský veřejný zdravotní systém (NHS) ale tento svůj program částečně pozastavil.

Pro letošek Goh počítá s oživením poptávky. Agentuře Reuters řekl, že mnoho vlád si doplňuje zásoby. Šéf Karexu odhaduje, že mu porostou i zisky, protože zákazníci častěji dávají přednost prémiovým výrobkům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme