Konec regulace nájemného vyžaduje změnu zákona

Od příštího roku skončí ve většině míst republiky regulované nájemné. Pokud se majitel s nájemcem nedohodne na výši nájemného, bude nově rozhodovat soud. K tomu je ale potřeba i změna legislativy. O novele občanského zákoníku bude dnes rozhodovat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: Tomáš Adamec

„Bude jednoznačně stanoveno, že pokud se nedohodne nájemce s pronajímatelem na výši nájemného, rozhodne soud. Tuto jednoznačnou stávající dikci občanský zákoník neobsahuje,“ vysvětluje náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Kromě role soudu mění návrh i převod nájemní smlouvy. „Navrhujeme, aby nájemník, který bydlí v bytě s regulovaným nájmem, pakliže bude řádně plnit své povinnosti, aby v bytě mohl žít až do konce svého života. Pokud po jeho smrti přejde právo užívání na některého z jeho příbuzných, tak navrhujeme omezit to právo přechodu na dobu dvou let,“ popisuje Kalous.

Konec regulace nájemného se zatím netýká krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy. Také v městech ve Středočeském kraji s více než deseti tisíci obyvateli skončí regulace až v roce 2012.

Jitka Hanžlová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme