Konec škrtů a důsledné trestání korupce, tak chtějí odbory zlepšit ekonomiku

Svůj recept na zlepšení ekonomiky v Česku dnes představily odbory v programu s názvem Vize pro Českou republiku. Českomoravská konfederace odborových svazů chce hlavně zastavit vládní škrty a důsledně trestat korupci. Program Vize pro Českou republiku chce oslovit zejména veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů | Foto: Filip Jandourek

Odboráři chtějí třeba zastavit vládní škrty. Jinak prý lidé nebudou utrácet a hospodářství se nebude rozvíjet.

„Není potřeba za každou cenu škrtat, protože ani k prosperitě ani k rovnováze se neproškrtáme. Spíš by se ty peníze měly použít tam, kde by to přineslo nějaký multiplikační efekt – ve stavebnictví a dalších resortech,“ říká Jaroslav Zavadil.

Dokument je podle předsedy odborů Jaroslava Zavadila hlavně informace pro veřejnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O programu Vize pro Českou republiku mluvil ve večerních Ozvěnách dne předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil

„Samozřejmě oslovíme i poslanecké kluby, dáme jim to na vědomí. Předpokládám, že někdo z vlády se snad konečně chytne a začne na toto téma debatovat,“ říká Jaroslav Zavadil a dodává, že v tuto chvíli ČMKOS nechce svoji vizi prosazovat, ale usiluje o to vyslovit se v tom smyslu, že cesta současné vlády není jediná možná.

Odboráři v desítkách bodů mimo jiné apelují, aby se vláda přestala snažit za každou cenu dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a udržela jeho schodek v příštích letech na zhruba 120 miliardách korun, aby zvýšila daně firmám, podpořila zaměstnanost či zastavila plánované změny v důchodovém systému.

Studie se podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila opírá o statistické analýzy, které potvrzují údaje dostupné z ministerstva financí.

Logickou dedukcí pak je, že například kvůli zvýšení DPH a následného zdražení zboží, začali lidé jezdit nakupovat za hranice. Ačkoli je v sousedních zemích platová úroveň jinde než v České republice, vyplatí se Čechům nakupovat mimo naše území.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 však nejde o odborářské požadavky, ale o levicový program.

„Je to legitimní politický program politické strany, která jde do voleb a usiluje o hlasy voličů. Jsme v polovině volebního období. Tato vláda vykonává mandát na základě voleb, které proběhly v roce 2010. A tento politický volební program, pokud si ho voliči budou přát, může být realizován po příštích volbách,“ řekl Radiožurnálu Miroslav Kalousek.

Šéf odborů Jaroslav Zavadil usiluje také o prosazení registračních pokladen, které ve světě běžně fungují.

Princip registračních pokladem spočívá v tom, že všechny transakce jsou zachovávány v elektronické fiskální paměti. Tato paměť pak může být přístupna jakékoli kontrole a zamezuje tak černým finančním transakcím. Z celé transakce se vystavuje zároveň účtenka pro zákazníka.

„Podle odhadů i zaměstnavatelů to může činit až 20 miliard, které by mohly přinést,“ říká o registračních pokladnách Jaroslav Zavadil.

Lenka Jansová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme