Konec zámků, vzhůru na pumpy. Rusové se vracejí k nákupům realit, jejich zájmy se ale mění

Rusové dál patří mezi oblíbené klienty realitních kanceláří v Evropě. Od luxusních sídel se ale přeorientovali na levnější nemovitosti. Mezi kupce se zároveň dostávají i méně majetní lidé.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Karlovy Vary s dominantou hotelu Imperial z terasy bazénu hotelu Thermal

Pohled na Karlovy Vary s dominantou hotelu Imperial z terasy bazénu hotelu Thermal | Foto: Kristýna Maková

Vypadá to, že Rusové už přestali kupovat zámky, hrady a orientují se na jiné objekty. Realitní makléři oznámili, že poptávka Rusů po nemovitostech v zahraničí se od začátku roku zdvojnásobila, píše list Kommersant.

Změnil se ale trend – Rusové přestali nakupovat luxusní byty a domy a místo nich se zajímají o levné byty a komerční objekty, jako jsou například lázeňské hotely, fitness centra nebo i benzinové pumpy. Tedy o to, co je schopné přinést podle odhadu Kommersantu pět až 10 % zisku ročně.

To je oproti dřívějšku významná změna. Podle údajů Kommersantu se každý druhý nákup Rusů v zahraničí týká komerčních objektů, hlavně prostor a objektů pro podnikání.

Rusové si oblíbili Tyrolsko. Rakouští horalové ale vzkazují: „Naše Alpy nejsou na prodej!“

Číst článek

Podle údajů centrální banky v roce 2016 Rusové nakoupili v zahraničí nemovitosti za 870 milionů dolarů. Ovšem do roku 2013 - a tedy do krize - to byly více než 2 miliardy dolarů. Pak nastal prudký pokles, ale v prvních měsících letošního roku začal opět růst. Nákupy už nedělají jenom ti nejbohatší, ale i lidé, kteří chtějí v zahraničí chránit své relativně nevelké úspory a chtěji, aby jim i něco málo vydělávaly.

Nejpopulárnějšími zeměmi jsou Německo, Velká Británie kvůli poklesu cen nemovitostí v souvislosti s brexitem, dále Francie, Itálie a Kypr. Česká republika v tomto řebříčku nefiguruje.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme