Kongres USA rozhodne, zda Čínu penalizovat za podhodnocenou měnu

Dnes by se měla ve sněmovně reprezentantů projednávat sankční cla na čínské dovozy. Podhodnocená čínská měna zvýhodňuje podle Američanů čínské exportéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Obama a čínský prezident Pao

Americký prezident Obama a čínský prezident Pao | Zdroj: ČTK

Včerejší jednání amerického prezidenta Baracka Obamy a čínského prezidenta Wen Ti Paa žádný významný posun v otázce podhodnoceného jüanu nepřinesla. Oba prezidenti pronesli jen pár vět a ujistili o vzájemné spolupráci. Obama se na schůzce pokusil zatlačit na Peking, aby měnu posílil, ale čínský prezident naopak jakékoli posílení odmítl.

Je to problém, o kterém se v Americe dlouho mluví, ale částečně je to také předvolební tah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína a USA.mp3

Američané stupňují tlak na Čínu právě ve chvíli, kdy její exporty do Spojených států stoupají. Američané ale podle odborníka na čínskou ekonomiku Lukáše Brzáka ze zpravodajského serveru czcn.org nemají moc šancí uspět a přimět Čínu, aby zrychlila uvolňování kurzu jüanu.

„Není v zájmu Číny, aby jüan v současné době dramaticky posílil. Peking je dostatečně racionální na to, aby neprosazoval kroky, které nejsou v jeho zájmu.

V období od července 2005 do července 2009 jüan neustále posiloval, až o 21 procent. Dá se očekávat, že jüan bude i nadále pozvolna posilovat. Tento pozvolný proces jde ruku v ruce se zvyšováním vnitřní spotřeby v Číně.

Pro americké firmy to bude znamenat zvýšení konkurenceschopnosti na čínském trhu, čínský export bude utlumovat a dávat mnohem větší důraz na vnitřní spotřebu.

Za cla obchodní válka

Pokud by zákon na sankční cla na čínské dovozy senátoři odhlasovali, znamenalo by to obchodní válku. Peking by velmi pravděpodobně odpověděl odvetnými opatřeními v podobě cel na americké zboží.

„Byla by to velká rána pro globální ekonomiku, která by zasáhla nejenom americkou a čínskou ekonomiku, ale i celý svět,“ říká Brzák a dodává:

„Díky slabému jüanu se drasticky zvyšuje životní úroveň Američanů, ti si mohou koupit více zboží nebo stejné zboží mnohem levněji. Levná čínská pracovní síla a dovozy ročně přispějí americké domácnosti až tisíci dolary, v podobě levnějšího zboží.“

Podle řady odborníků a také představitelů evropské a americké obchodní komory jsou daleko větším problémem nedostatečná ochrana duševního vlastnictví a také uzavřenost řady tendrů čínské vlády.

„Mělo by se pracovat více tímto směrem, aby se mnohem více firem mohlo podílet na obchodování v Číně a mohlo se účastnit těchto tendrů a aby Čína otevřela více svůj trh,“ domnívá se Brzák.

Václav Pešička, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme